Парламентські вибори в Данії: екзитпол прогнозує правлячому блоку втрату більшості

Вівторок, 1 листопада 2022, 23:02

Лівий і правий блоки Данії можуть не здобути більшості на парламентських виборах, які відбулися у вівторок, унаслідок чого політсила колишнього прем’єра Ларса Льокке Расмуссена може стати "золотою акцією" під час формування коаліції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DK.

За даними екзитполу данського телеканалу, "Червоний блок" на чолі з чинною прем’єр-міністеркою Метте Фредеріксен здобуває 80 мандатів із 179, а правий, "Синій блок", де провідну роль відіграє Консервативна народна партія – 79.

Таким чином, і праві, і ліві можуть не отримати більшості в парламенті, що станеться вперше за понад 40 років.

Натомість Поміркована партія Расмуссена, яка не входить до жодного з блоків, за прогнозами, здобуває 16 місць. На практиці це означає, що саме підтримка центристів стане ключовою у визначенні того, хто сформує новий уряд.

Основний претендент на посаду прем’єра Данії втрачає рейтинги через серію скандалів

Сам експрем’єр відмовлявся говорити про те, який блок підтримає після виборів. Деякі аналітики припускають, що Расмуссен хоче домогтися формування міжблокового уряду, який об’єднав би правих і лівих, а сам претендує на одну з найвищих або й найвищу посаду в ньому.

Водночас екзитполи в Данії часто є неточними, тож результат ще може змінитися в той чи інший бік.

Метте Фредеріксен була змушена призначити вибори, коли ліва партія, яка підтримувала її уряд меншості, відкликала підтримку її уряду і заявила, що хоче "широкої коаліції з партіями по обидва боки політичного центру", щоб провести країну через важкі часи.

Прем'єр-міністр отримала похвалу за те, що провела Данію через пандемію, але її популярність знизилась, частково через рішення вибракувати все 15-мільйонне поголів'я норок через побоювання, що варіант Covid-19, виявлений у них, може перейти на людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: