Чи посилили проміжні вибори у США шанси Трампа на переобрання

Аналітика коротко
Четвер, 10 листопада 2022, 09:02

8 листопада проходили проміжні вибори до Конгресу США. 

Зміни у складі Конгресу – це питання, яке турбує не лише чинну адміністрацію президента Байдена, а й Україну. Адже американські законодавці, серед іншого, схвалюють фінансову допомогу іншим країнам. 

Про те, що ж змінили ці вибори та чи справдилися сподівання прихильників Трампа (спойлер: не дуже) читайте у статті журналіста ЄвроПравди Олега Павлюка Трамп не виграв, Байден не програв: що показали проміжні вибори у США

Хоча в українських ЗМІ нинішні вибори у США називають "проміжними" (англійською – midterm elections), вони насправді відіграють далеко не прохідну роль.

Під час "мідтермів" переобирається увесь склад Палати представників (435 депутатів) і третина членів Сенату (цього року – 35 зі 100). Крім того, в 36 штатах із 50 переобирають губернаторів, а в 46 – повністю або частково законодавчі органи (вони привертають менше уваги за кордоном, бо більше стосуються внутрішнього порядку денного США).

Не секрет, що партії чинних президентів США майже завжди програвали на мідтермах (за останні 100 років таких винятків було лише три, й усі вони були пов’язані з надзвичайними подіями – від Великої депресії 1920-х до терактів 11 вересня). 

Нині ж у республіканців з’явилися також зручні для критики теми – насамперед стрімка інфляція, яку вони пов’язують, зокрема, з проєктами Байдена в галузі соціальних виплат, інфраструктури та екології на трильйони доларів.

Тому й не дивно, що авторитетні американські аналітики до виборів прогнозували суттєве збільшення популярності республіканців.

Американські ЗМІ мають потужні аналітичні центри, які, судячи з досвіду попередніх виборів, доволі точно прогнозують остаточні результати на основі перших даних.

І, якщо судити з них, "червона хвиля" (тобто масова перемога республіканців) виявилася радше "червоним бризом". 

Дійсно, однопартійці Трампа – республіканці – посилять позиції в Конгресі, але не факт, що цього буде достатньо для втілення їхніх найбільш радикальних проєктів – від імпічменту Байдену до гальмування допомоги Україні.

Як і прогнозувалося, контроль над Палатою представників, найімовірніше, перейде до Республіканської партії. 

Та перевага республіканців, схоже, буде не настільки велика, як прогнозувалося.

Проте отримання контролю над Сенатом стало для республіканців набагато важчим завданням. А можливо – і неосильним.

Найбільш запекла боротьба за місця в Сенаті розгорнулася в так званих хитких штатах (swing states), де перемогу можуть здобути й республіканці, й демократи. Насамперед – тих із них, які в 2020 році підтримали Байдена – це Аризона, Джорджія, Пенсильванія та Вісконсин, де результати поки не береться прогнозувати жодне ЗМІ. 

Без урахування цих штатів обидві партії зберігають паритет по 48 місць – ще один удар по "червоній хвилі".

Підтримувані Трампом кандидати не досягли очікуваного успіху. 

А рейтинг Трампа, як судити за екзитполами, ще гірший, ніж у Байдена: рейтинг схвалення республіканця становить 37%, тоді як у чинного президента США – 45%. 

Тож, якщо вірити інсайдерам, Трамп замість святкування сидить у своєму маєтку Мар-а-Лаго розлючений і "кричить на всіх".

Докладніше – у матеріалі Олега Павлюка Трамп не виграв, Байден не програв: що показали проміжні вибори у США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: