Туреччина заявила, що Північний Кіпр став спостерігачем при Тюркській раді

П'ятниця, 11 листопада 2022, 20:39

Міністр закордонних справ і президент Туреччини в п’ятницю заявили, що невизнаний Північний Кіпр отримав статус спостерігача при Тюркській раді (туди входять Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Туреччина й Узбекистан).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на TRT.

Зокрема Чавушоглу заявив, що "ми завжди і всюди поруч із Турецькою Республікою Північного Кіпру", а Ердоган сказав, що Туреччина доклалася до вирішення кіпрської проблеми й показала, що турецькі кіпріоти не перебувають самі.

Міністерство закордонних справ невизнаного Північного Кіпру вже опублікувало заяву, в якій подякувало Туреччині й "висловило щиру вдячність державам-членам Тюркської ради".

"Я сподіваюся, що цей успіх, який прокладає шлях до визнання Турецької Республіки Північного Кіпру, буде корисним для турецького народу", – заявив глава відомства Тахсін Ертугрулоглу.

Самопроголошений Північний Кіпр анонсував авіарейси до Росії у березні 2023 року

Водночас міністр закордонних справ Узбекистану (у її місті Самарканді відбувся саміт Тюркської ради) Володимир Норов заявив, що рішення про статус спостерігача для Північного Кіпру "ні під час, ні після саміту не підписувалося".

"Узбекистан суворо керується нормами міжнародного права, особливо в питаннях суверенітету, незалежності і територіальної цілісності держави. Ні про яке визнання Північного Кіпру як незалежної держави не може бути й мови", – цитує відповідь Норова The Tashkent Times.

У 1974 році на Кіпрі стався переворот прихильників возз’єднання острова з Грецією. У відповідь Туреччина окупувала північну частину Кіпру, де пізніше була проголошена невизнана держава Північний Кіпр (її незалежність визнає тільки Туреччина).

Відтоді відбулися численні перемовини за посередництва ООН щодо возз’єднання Кіпру, але реальних результатів вони не принесли. Північний Кіпр наполягає на об’єднанні з Кіпром на умовах федерації, тоді як кіпрська влада такі плани відкидає, побоюючись зростання турецького впливу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: