Екоактивісти в Норвегії хотіли приклеїтися до картини Едварда Мунка "Крик"

фото
П'ятниця, 11 листопада 2022, 23:37

Поліція Норвегії в п’ятницю заявила, що перешкодила акції двох кліматичних активістів з руху Stopp Oljeletinga! ("Зупиніть розвідку нафти!"), які намагалися приклеїти себе до картини Едварда Мунка "Крик" у Національному музеї в Осло.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Співробітники Національного музею Норвегії заздалегідь сказали правоохоронцям про те, що екоактивісти планують приклеїтись до картини, й ті стежила за трьома причетними до акції людьми.

Коли двоє активістів почали приклеювати себе до "Крику" (третій знімав це на відео), залу з картиною одразу закрили для відвідувачів, а охоронці схопили людей і не дали їм завершити акцію. Один із активістів у цей час кричав: "Я кричу, коли вмирають люди", а інший – "Я кричу, коли законодавці ігнорують науку".

 
Фото: NRK

"Ми проводимо кампанію проти "Крику", тому що це, мабуть, найвідоміша картина Норвегії. Було багато подібних акцій по всій Європі, їм вдалося те, що не вдалося жодній іншій акції: досягти надзвичайно великої кількості висвітлення та преси", – пояснила речниця Stopp Oljeletinga! Астрід Рем у коментарі AP.

У музеї повідомили, що сліди клею залишилися на скляній панелі над картиною Едварда Мунка, саме ж полотно не постраждало.

Норвезький рух Stopp Oljeletinga! заявляє, що його метою є тиск на владу, аби та припинила нафтову розвідку – Норвегія одним із провідник видобувачів нафти й газу на шельфі. Аналогічні акції пов’язаних рухів Just Stop Oil відбувалися й в інших країнах Європи.

Раніше активісти руху Just Stop Oil забруднювали їжею або приклеювалися до полотен Моне (у Німеччині)Ван Гога (у Лондоні), Да Вінчі (у Парижі) тощо. У Нідерландах двоє бельгійських активістів, які приклеїлись головою до картини в музеї у Гаазі, були засуджені до двох місяців тюремного ув'язнення, з яких один місяць - умовно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: