Лідери ЄС хочуть дати Боснії і Герцеговині кандидатський статус на саміті 15 грудня – ЗМІ

Вівторок, 6 грудня 2022, 16:32

Глави держав-членів Європейського Союзу можуть надати Боснії і Герцеговині офіційний статус кандидата на членство в ЄС вже на саміті в Брюсселі 15 грудня.

Про це агенції Bloomberg повідомили поінформовані співрозмовники, пише "Європейська правда".

Сербська членкиня уряду БіГ Желька Цвиянович у вівторок заявила, що надання країні статусу кандидата на вступ до ЄС стане сигналом "для всього регіону, що ніхто не буде залишений позаду".

"У нас є такі очікування і ми маємо певні обіцянки. Я шкодую, що це не сталося набагато раніше", – сказала Цвиянович журналістам на саміті ЄС-Західні Балкани.

Вона додала, що рух Боснії і Герцеговини до ЄС можна було б розблокувати на тлі "нових геополітичних обставин", маючи на увазі енергетичну кризу, спричинену війною Росії проти України.

Надання БіГ кандидатського статусу вимагатиме схвалення всіх 27 країн-членів ЄС і, як зауважує Bloomberg, "стане значним стимулом" для країни, яка все ще намагається дати раду наслідкам балканських воєн 1990-х років.

Боснія і Герцеговина розділена на два ентитети – Республіку Сербську, де домінують серби, і мусульмансько-хорватську Федерацію Боснії і Герцеговини. Вони часто конфліктують з різних питань – від чисельності збройних сил до бюджету та земельної реформи.

Минулого місяця єврокомісар із питань розширення Олівер Варгеї заявив, що Боснія і Герцеговина може отримати статус кандидата на вступ до ЄС у грудні, якщо вона виконає умови, нещодавно висунуті Європейською комісією.

Одним із кроків на цьому шляху вважається підписання партіями боснійської частиною БіГ коаліційної угоди з планом дій, спрямованим на подальший рух до Європейського Союзу.

Нагадаємо, що з 2003 року Боснія і Герцеговина має статус "потенційного кандидата" на вступ до Європейського Союзу.

Читайте також: Ліки від впливу РФ: чому ЄС готується надати Боснії кандидатський статус.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: