У Швеції пройдуть антитурецькі демонстрації на тлі вступу до НАТО

П'ятниця, 20 січня 2023, 16:51

У Швеції в суботу відбудуться акції протесту, які можуть ускладнити її зусилля переконати Туреччину схвалити вступ в НАТО.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації агентства АР.

Ультраправий антиісламський активіст з Данії отримав дозвіл від поліції на проведення акції протесту біля посольства Туреччини в Стокгольмі, де він має намір спалити Коран. Активіст Расмус Палудан, який також має шведське громадянство, раніше влаштовував подібні акції протесту і в Данії, і в Швеції, деякі з них викликали жорстокі контрдемонстрації.

Шведи проти поступок Туреччині для отримання згоди на вступ до НАТО - опитування

Тим часом як протурецькі, так і прокурдські групи планують паралельні демонстрації в Стокгольмі.

Туреччина досі відмовлялася затвердити заявки Швеції і Фінляндії на вступ до НАТО, які потребують схвалення всіх країн-членів Альянсу. 

Туреччина заявляє, що Швеція повинна посилити боротьбу з курдськими та іншими групами, які Анкара вважає терористичними.

Швеція запевнила Туреччину, що не допустить жодних терористичних груп на шведську землю. Але прокурдські і антинатівські групи ускладнили ситуацію для шведського уряду, влаштовуючи антитурецькі демонстрації, які розлютили турецький уряд.

Прем’єр Швеції: ми не можемо виконати те, чого хоче Туреччина для розблокування вступу до НАТО

Зокрема, минулого тижня біля мерії Стокгольма ненадовго вивісили "повішане" опудало президента Ердогана. 

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом заявив у п'ятницю інформаційному агентству TT, що Швеція поважає свободу слова. Він не захотів спекулювати на тому, як протест активіста Палудана вплине на заявку Швеції про вступ до НАТО.

Тим часом очікується, що протурецькі активісти зберуться на окрему демонстрацію біля посольства Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: