Туреччина готова оцінити вступ Фінляндії в НАТО окремо від Швеції - глава МЗС

Понеділок, 30 січня 2023, 11:29

Туреччина може продемонструвати інший підхід в оцінці заявки Фінляндії на вступ до НАТО, ніж щодо Швеції.

Про це заявив у понеділок міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство Anadolu.

"Якщо НАТО і ці країни (Фінляндія і Швеція) ухвалять таке рішення, ми, як Туреччина, думаємо, що можемо оцінити заявки окремо, але, перш за все, НАТО і ці країни повинні ухвалити рішення", - сказав Чавушоглу на спільній пресконференції зі своїм португальським колегою.

Фінляндія терміново зв’язалася з Туреччиною після коментарів Ердогана щодо НАТО

"Я думаю, що було б справедливо розрізняти проблемну країну і менш проблемну країну", - додав він.

Чавушоглу сказав, що він і його фінський колега Пекка Хаавісто дали таку оцінку під час телефонної розмови після недільної заяви президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана про ставлення Анкари до заявки Фінляндії на вступ до НАТО.

Швеція і Фінляндія офіційно подали заявки на вступ до НАТО в травні минулого року. Згідно з меморандумом, підписаним у червні минулого року між Туреччиною, Швецією та Фінляндією, ці дві країни зобов'язалися вжити заходів проти людей, яких Анкара вважає терористами, з метою набуття членства в НАТО.

Ердоган: Фінляндія могла б приєднатися до НАТО без Швеції

Туреччина вважає, що Швеція робить недостатньо для виконання своїх зобов’язань.

Фінляндія негайно сконтактувала з Туреччиною після коментарів президента Ердогана щодо можливого членства Фінляндії у неділю ввечері.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: