Міністр фінансів Німеччини підтримує збільшення витрат на оборону

Субота, 11 березня 2023, 10:49

Федеральний міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер стверджує, що відкритий до збільшення оборонного бюджету країни, але говорить про складнощі, пов’язані зі зміною видатків, через відсутність заходів жорсткої економії.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Лінднер розповів в інтерв’ю газеті Welt am Sonntag.

"Необхідно, щоб оборонний бюджет збільшився в найближчі роки. Особливо, якщо відтік коштів зі спеціальної програми для Бундесверу більше не може сприяти досягненню цільового показника у два відсотки", – зазначив він.

Німці підтримують збільшення видатків на Бундесвер навіть за рахунок економії – опитування

Німецький міністр фінансів, однак, відмовився говорити про конкретні числа такої підтримки, натомість наголосив на складнощах у плануванні бюджету.

"Ситуацію, перед якою ми нині посталі під час планування бюджету на 2024 рік, не можна порівняти із жодним бюджетним обговоренням за останні десять років. Понад десять років нам допомагали низькі процентні ставки і зростання державних доходів. Реальність зараз інша. Вперше за останні десять років ми повинні консолідуватися", – наголосив Лінднер.

Міністерство фінансів Німеччини мало представити уряду ключові показники бюджету на 2024 рік та середньострокове фінансове планування до 2027-го цього тижня, але попрохало про відстрочку до середи, 15 березня, через труднощі з узгодженням позицій трьох партій коаліції.

Раніше ЗМІ писали, що Лінднер виступив проти збільшення бюджету Бундесверу на 10 мільярдів євро, як цього просить міністр оборони Борис Пісторіус, через небажання збільшувати дефіцит, і висловив готовність виділити до половини цієї суми.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну рік тому спонукало канцлера Німеччини Олафа Шольца оголосити про "поворотний момент" у військовій політиці і політиці безпеки, у результаті чого він оголосив про створення спеціального фонду на суму 100 мільярдів євро.

Шольц також пообіцяв, що Німеччина виконає рекомендацію НАТО витрачати 2% валового внутрішнього продукту на військо. За підрахунками, для втілення цієї мети у 2024 році оборонний бюджет має зрости щонайменше до 65 мільярдів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: