Німці підтримують збільшення видатків на Бундесвер навіть за рахунок економії – опитування

П'ятниця, 3 березня 2023, 13:22

Майже дві третини громадян Німеччини виступають за додаткове фінансування Бундесверу, навіть якщо це передбачатиме економію інших видатків чи взяття грошей у борг.

Про це, як пише "Європейська правда", свідчать останні дані опитування ZDF-Politbarometer.

62% респондентів виступають за те, щоб Бундесвер отримав додаткові кошти, навіть якщо це означає економію в інших сферах або борги. Такий результат спостерігається серед прихильників усіх партій, окрім лише "Лівих", де проти виступають 73%.

Мінфін Німеччини підтримує виділення лише половини з 10 млрд євро на оборону – ЗМІ

Загалом проти додаткових військових витрат виступає трохи менше третини (32%) жителів Німеччини, решта 6% із відповіддю не змогла визначитись.

Крім того, 66% респондентів підтримують тісну співпрацю Німеччини зі США щодо війни в Україні, ще 28% налаштовані критично. Серед останніх значно більше респондентів на сході Німеччини (46%), ніж на заході (23%).

Що стосується військової допомоги Україні, для 49% німців це збільшує небезпеку нападу Росії на західні держави, тоді як 45% не бояться цього. Особливо високо оцінюють такий ризик прихильники "Альтернативи для Німеччини" (73%), Лівої партії (69%) і Вільної демократичної партії (68%).

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну рік тому спонукало канцлера Німеччини Олафа Шольца оголосити про "поворотний момент" у військовій політиці і політиці безпеки, у результаті чого він оголосив про створення спеціального фонду на суму 100 мільярдів євро.

Шольц також пообіцяв, що Німеччина виконає рекомендацію НАТО витрачати 2% валового внутрішнього продукту на військо. За підрахунками співрозмовника Bloomberg, для втілення цієї мети у 2024 році оборонний бюджет має зрости щонайменше до 65 мільярдів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.