Очільник уряду Словаччини після виходу з партії влади створює власну політсилу

Вівторок, 7 березня 2023, 17:28

Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Словаччини Едуард Гегер після виходу з найбільшої в парламенті партії OLaNO у вівторок оголосив про створення власної політичної сили, яка буде називатися "Демократи".

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на TASR.

За словами Гегера, "Демократи" базуватимуться на "порядності, професіоналізмі, конструктивному діалозі та продовженні процесів реформ". Крім того, проєкт буде спрямований на об'єднання правоцентристських політичних партій і пропонуватиме помірковану центристську політику, засновану на конкретних результатах.

"Ми пропонуємо гарантію захисту прав людини та поваги до індивідуальної свободи. Ми пропонуємо досвід і відкидаємо популізм", – прокоментував голова словацького уряду, додавши, що "Демократи" ведуть переговори з іншими партіями, а також експертами та громадськими діячами.

До складу "Демократів" увійде інша новостворена (у 2023 році) партія "Блакитна коаліція", чий лідер Мирослав Коллар стане віцепрезидентом нової політсили. Також до проєкту Гегера долучаться очільники міністерств оборони Ярослав Надь, закордонних справ Растислав Качер, економіки Карел Хірман і навколишнього середовища Ян Будай.

Прем'єр Словаччини залишив партію, з якою переміг на виборах два роки тому

Гегер водночас виключив співпрацю із проросійською Smer-SD колишнього прем’єра Роберта Фіцо, партією Voice-SD, а також націоналістичними "Народною партією "Наша Словаччина", "Республікою" та "Словацькою національною партією". Також політик наголосив, що він та інші тимчасові міністри словацького уряду залишаються на посадах.

Колишній член президії OLaNO, Гегер став прем'єр-міністром два роки тому після кризи в урядовій коаліції, заради якої тодішній глава уряду Ігор Матович подав у відставку. У грудні минулого року, після чергової коаліційної кризи і виходу з уряду партії "Свобода і солідарність" (SaS), нижня палата парламенту висловила недовіру уряду меншості Гегера, і кабінет залишився на посаді з обмеженими повноваженнями лише за дорученням президентки Зузани Чапутової.

Після падіння уряду Матович втратив посаду міністра фінансів, що було частиною домовленостей Гегера з SaS щодо підтримки, наприклад, державного бюджету на цей рік. До цього Гегер неодноразово заступався за Матовича, навіть тоді, коли SaS, ще будучи правлячою партією, безуспішно вимагала відставки Матовича з Кабінету міністрів.

Набравши 25% голосів, OLaNO переконливо перемогла на парламентських виборах у Словаччині в 2020 році. Однак згодом популярність руху і самого Матовича почала знижуватися. Зараз симпатії OLaNO вимірюються однозначними цифрами, а сам Матович входить до рейтингу найменш популярних політиків країни.

Більше про ситуацію в країні читайте тут: Словаччина готується до виборів: чи вдасться зупинити реванш проросійських сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: