Прем'єр Словаччини залишив партію, з якою переміг на виборах два роки тому

Вівторок, 7 березня 2023, 13:37

Менш ніж за сім місяців до дострокових парламентських виборів у країні прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер оголосив про свій вихід з руху "Звичайні люди і незалежні особистості" (OLaNO), який переміг на виборах два роки тому.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Denik.

"У мене є своє бачення політики. Я знаю, що якщо я хочу його реалізувати, я повинен йти своїм шляхом", - написав Гегер на своїй сторінці у Facebook, не надавши додаткової інформації про свою подальшу роботу.

За даними ЗМІ, міністр оборони Ярослав Надь також залишить політичний рух. Обидва політики натякали на свій вихід протягом декількох тижнів.

Деякі урядові політики раніше заявляли, що Гегер повинен залишитися на чолі уряду, навіть якщо він покине OLaNO.

Колишній член президії OLaNO, Гегер став прем'єр-міністром два роки тому після кризи в урядовій коаліції, заради якої тодішній глава уряду Ігор Матович подав у відставку. У грудні минулого року, після чергової коаліційної кризи і виходу з уряду партії "Свобода і солідарність" (SaS), нижня палата парламенту висловила недовіру уряду меншості Гегера, і кабінет залишився на посаді з обмеженими повноваженнями лише за дорученням президентки Зузани Чапутової.

Після падіння уряду Матович втратив посаду міністра фінансів, що було частиною домовленостей Гегера з SaS щодо підтримки, наприклад, державного бюджету на цей рік. До цього Гегер неодноразово заступався за Матовича, навіть тоді, коли SaS, ще будучи правлячою партією, безуспішно вимагала відставки Матовича з Кабінету міністрів.

Набравши 25% голосів, OLaNO переконливо перемогла на парламентських виборах у Словаччині в 2020 році. Однак згодом популярність руху і самого Матовича почала знижуватися. Зараз симпатії OLaNO вимірюються однозначними цифрами, а сам Матович входить до рейтингу найменш популярних політиків країни.

Найпопулярнішими партіями є "Голос - Соціал-демократія" (Hlas -SD) екс-прем'єра Петера Пеллегріні та "Напрямок - Соціал-демократія" (Smér-SD) колишнього прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Пеллегріні заснував Hlas-SD у 2020 році після виходу зі Směr-SD.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: