Президент Євроради закликав до "стабільної та конструктивної" співпраці з Китаєм

П'ятниця, 19 травня 2023, 09:33

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що в інтересах ЄС – підтримувати "стабільну і конструктивну" співпрацю з Китаєм.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"ЄС прагне знизити ризики, зменшити надмірну залежність і диверсифікувати свою діяльність, щоб протистояти недобросовісній практиці. Стабільні та конструктивні відносини з Китаєм відповідають нашим спільним інтересам", – сказав Мішель.

За його словами, Китай "має особливу відповідальність у світі та повинен грати за міжнародними правилами", враховуючи його роль у міжнародній спільноті та розмір його економіки.

Мішель також закликав Китай використати свій вплив на Росію для припинення війни проти України, яку розв’язав Кремль.

На саміті G7 в японській Хіросімі однією з тем переговорів буде використання Пекіном "економічного примусу".

Очікується, що лідери G7 оприлюднять заяву з "розділом, присвяченим Китаю", в якому будуть перераховані питання, що включають "економічний примус та іншу поведінку" Китаю.

Лідери країн G7 думають над тим, як застерегти другу за величиною економіку світу від того, що вони вважають загрозою для глобальних ланцюгів поставок і економічної безпеки, не відштовхнувши при цьому потужного і важливого торговельного партнера.

В останні тижні європейські лідери активізували контакти з Китаєм, намагаючись залучити його як посередника до вирішення війни в Україні. Водночас, як відомо, Брюссель готується запровадити санкції проти китайських компаній, що допомагають РФ ухилятись від обмежень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: