ЗМІ: В урядовій коаліції Швеції зростає розкол через закон про гендерну ідентичність

Новини — Понеділок, 1 квітня 2024, 11:41 —

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон ризикує втратити підтримку власної парламентської групи та керівної коаліції через суперечливий законопроєкт про гендерну ідентичність.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Euractiv з посиланням на джерела.

Розкол у керівній більшості Швеції збільшився до безпрецедентного рівня через нову ініціативу про гендерну ідентичність, адже християнські демократи та ультраправі "Шведські демократи" виступили проти законопроєкту, який підтримує Крістерссон, йдеться в матеріалі.

Швецією керує правоцентристська коаліція у складі "Поміркованих", християнських демократів та лібералів за підтримки ультраправих, які залишилися поза урядом, в обмін на реалізацію їхньої міграційної політики.

Реклама:

Законопроєкт, який підтримала партія Крістерссона, знизить до 16 років віковий ценз для охочих змінити юридичну стать та більше не вимагатиме медичного діагнозу.

Водночас не всі в партії прем'єр-міністра підтримують цей законопроєкт, що є рідкісним та значним розколом у лавах поміркованих, повідомило Euractiv джерело, близьке до лібералів.

"Порівняно з нещодавніми рішеннями, які мали одностайну підтримку в партії, як то вступ до НАТО, цей законопроєкт про гендерну ідентичність є одним з найбільших джерел опору всередині "Поміркованих" за останні роки", – заявив анонімний представник лібералів.

За його словами, "можливо, три чверті депутатів партії (прем'єра) виступають проти нього, незважаючи на наполягання" Крістерссона.

Окрім власної партії прем'єр-міністра, це питання розкололо керівну коаліцію та зблизило християнських демократів з ультраправими, зазначає Euractiv.

Для голови комітету з соціальних питань від християнських демократів Крістіана Карлссона, проблема загалом є фіскальною та адміністративною.

"Коли ви змінюєте стать, ви отримуєте новий номер соціального страхування з гендерним кодом. Якщо ви змінюєте її знову, ви отримуєте третій номер", – сказав він, маючи на увазі, що це може призвести до полегшення фінансового шахрайства.

Голосування щодо законопроєкту в парламенті відбудеться 17 квітня, і християнські демократи та ультраправі "Шведські демократи" все ще сподіваються зупинити цю пропозицію, йдеться в матеріалі.

Раніше в парламенті Греції схвалили законопроєкт, який дозволяє одностатеві шлюби в країні.

Опитування громадської думки раніше показало, що майже 55% греків підтримують цю ініціативу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: