Австрія скличе Раду нацбезпеки через затримання російського шпигуна

Новини — Понеділок, 1 квітня 2024, 15:18 —

В Австрії 9 квітня відбудеться засідання Ради національної безпеки через затримання колишнього співробітника вже розформованого Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT) Егісто Отта за підозрою у шпигунстві.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Der Standard.

Засідання скличе федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер після запиту парламентської групи "Зелених".

"Є звинувачення у шпигунстві проти Егісто Отта, колишнього співробітника BVT. Ці звинувачення є серйозними. З одного боку, ці звинувачення тепер повинні бути розглянуті судовою владою. З іншого боку, необхідно оцінити і прояснити ситуацію з безпекою в країні", – йдеться в заяві Негаммера.

Реклама:

За словами канцлера, необхідно запобігти тому, щоб російські шпигунські мережі загрожували Австрії шляхом проникнення або використання політичних партій або мереж.

Віденська прокуратура розслідує справу Отта з 2017 року за звинуваченнями у зловживанні службовим становищем, веденні таємної розвідки на шкоду Австрії та порушенні державної таємниці.

Його нещодавньому арешту передувала поява інформації про те, що Отт передавав російським шпигунам дані з мобільних телефонів австрійських високопосадовців.

Зовсім недавно Отт фігурував у публікаціях ЗМІ у зв’язку з постаттю колишнього члена правління німецької компанії Wirecard Яна Марсалека, який може переховуватись в РФ.

Як стверджувалось, Отт допомагав Марсалеку у створенні шпигунського осередку для Росії в рамках BVT. Він разом з колишнім керівником відділу BVT Мартіном Вайсом збирали інформацію для Марсалека і Росії, спираючись на свою попередню діяльність. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: