HIMARS для Украины, кибератаки США против РФ, Орбан защищает патриарха Кирилла: новости дня

Дайджест
Среда, 1 июня 2022, 21:59

Нові західні оцінки втрат РФ у війні; новий пакет військової допомоги від США: HIMARS і багато іншого; у США вперше визнали, що допомагають Україні кібератаками; Німеччина надасть Україні сучасну ППО, яка зможе захистити ціле місто, та РСЗВ Mars II; Угорщина гальмує ухвалення шостого пакета санкцій; генсек НАТО анонсував переговори Туреччини, Фінляндії та Швеції щодо розширення Альянсу; Туреччина оголосила про початок нової військової операції у Сирії; у Болгарії закликають до відставки віцепрем'єрки через виселення з готелів українських біженців; прем’єр Польщі відкрив у Бородянці та Бучі модульні містечка для українців, чиє житло знищив ворог; Греція вперше за два роки скасувала обов’язок носити маски.

Більше важливих і цікавих новин 1 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Нові західні оцінки втрат РФ

Триває дев’яносто восьма доба повномасштабної війни Росії проти України.

За оцінками західних посадовців, втрати Росії у війні з Україною становлять понад 15 тисяч загиблими й більш як 40 тисяч пораненими.

Британська розвідка відзначає, що наземні дії Росії залишаються дуже зосередженими, а основна вогнева потужність сконцентрована у невеликому секторі Луганської області.

Президент США Джо Байден попередив Росію, що будь-яке використання зброї з ядерними боєголовками у війні в Україні матиме тяжкі наслідки для Москви.

Байден наголосив, що багато людей у ​​всьому світі стурбовані можливістю того, що РФ використає ядерну зброю. 

Але, за його словами, США не бачать жодних ознак того, що Росія має намір завдати ядерного удару по Україні.

За словами прем’єр-міністерки Естонії Каї Каллас, на засіданні Європейської ради 30-31 травня лідери ЄС обговорювали доцільність телефонних розмов із президентом РФ Владіміром Путіним.

В МЗС Польщі назвали позбавленими сенсу телефонні розмови Макрона і Шольца з Путіним.

А постійний представник України в ООН Сергій Кислиця наголосив на неприпустимості компромісів з агресором за рахунок інтересів України.

Тим часом, в МЗС Росії заявили, що будь-які постачання зброї Сполучених Штатів Україні збільшують ризики прямого зіткнення РФ і США.

Заступник міністра закордонних справ Сергєй Рябков додав, що Росія досягне цілей своєї "спецоперації" в Україні у будь-якому випадку.

Держсекретар США Ентоні Блінкен у відповідь на питання про можливу ескалацію через надання Україні американських РСЗО нагадав, що агресором у цій війні є Росія.

Держсекретар додав, що якщо говорити безпосередньо про ракетні системи, то США отримали запевнення від української сторони, що їх не будуть використовувати по цілях на території Росії.   

Володимир Зеленський заявив, що Україна не буде використовувати далекобійну зброю, надану Сполученими Штатами, для завдання ударів по російській території.

Передова зброя Україні з США

Президент США Джо Байден оголосив про надання Україні нового безпекового пакету допомоги, який включає високомобільні ракетні артилерійські системи (HIMARS).

За його словами, новий пакет озброїть їх новими можливостями та передовою зброєю, включаючи HIMARS із боєприпасами, щоб захистити свою територію від наступу Росії.

Раніше ЗМІ повідомляли, що системи HIMARS надаються Україні з політичною умовою, що їх не будуть використовувати для ударів по цілях у межах Росії.

HIMARS несе шість ракет для залпового вогню або одну ракету MGM-140 ATACMS на п'ятитонній вантажівці.

За даними CNN, HIMARS буде оснащено боєприпасами, які дозволять Україні запускати ракети на відстані близько 80 кілометрів.

Також у пакеті допомоги вартістю 700 млн доларів радіолокаційні системи, більше ракет Javelin, протитанкове озброєння, гелікоптери, тактичні транспортні засоби та різні види боєприпасів.

Пізніше у Пентагоні розкрили деталі оголошеного президентом Джо Байденом нового пакету допомоги для України.

До пакету увійдуть: HIMARS із боєприпасами; п’ять радіолокаційних систем для контрбатарейної боротьби; дві РЛС повітряного моніторингу; 1000 "Джавелінів" та 50 пускових установок (Command Launch Units); 6000 одиниць протитанкової зброї; 15 тисяч снарядів для 155-мм гаубиць; чотири гелікоптери Mi-17; 15 тактичних транспортних засобів; запчастини та інше обладнання.

Нагадаємо, Байден заявляв, що Сполучені Штати не планують надавати Україні ракетні комплекси, здатні вражати цілі на території Росії.

Детально про нову зброю, реальність ядерного удару та інше: Що США будуть і чого не будуть робити в Україні. Пояснення президента Байдена

Також США вперше визнали, що допомагають Україні кібератаками.

Допомога Україні від Німеччини

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв Україні більше зброї

За його словами, найближчими тижнями Німеччина поставить в Україну 12 найсучасніших самохідних гаубиць у світі у тісній співпраці з нідерландцями.

Він додав, що навчання українських військових на Panzerhaubitze 2000 завершиться за кілька днів.

Шольц також повідомив, що федеральний уряд нещодавно вирішив, що з системою IRIS-T Німеччина поставить найсучаснішу систему протиповітряної оборони, яка є в Німеччині. Таким чином в Україні буде можливість захистити ціле місто від нальотів російської авіації.

При цьому, у Німеччині попередили, що на постачання ППО в Україну підуть місяці.

За словами канцлера, Німеччина вже доставила Україні протитанкові та переносні зенітні ракетні комплекси, понад 15 мільйонів патронів, сотню тисяч ручних гранат та 5000 протитанкових мін. 

Крім того, серед поставок - велика кількість вибухових матеріалів, кулемети та десятки вантажівок з матеріалами для боротьби з безпілотниками.

Шольц також сказав, що Німеччина доставляє зброю у співпраці з іншими державами-членами. Зокрема, разом з Данією Україні, зазначив канцлер, було поставлено 54 одиниці модернізованої бронетехніки. 

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Захід має забезпечити стійку підтримку України.

А за даними Tagesspiegel, Німеччина хоче поставити Україні чотири реактивні системи залпового вогню зі складів Бундесверу. 

За даними джерел, йдеться про системи залпового вогню Mars II німецької компанії Krauss-Maffei-Wegmann. 

Як і у випадку з американською системою, для німецьких ракетних установок також має бути забезпечено обмежену дальність дії, щоб Україна не могла атакувати російську територію.

А от бронетранспортери "Marder", про які німецька збройова компанія Rheinmetall і Україна домовилися в декларації про наміри ще в березні, Німеччина передасть Греції.

Нагадаємо, раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про створення спеціального фонду Бундесверу на 100 млрд євро та дотримання так званої двовідсоткової мети НАТО.

За слоавми Шольца, Німеччина незабаром матиме найбільшу регулярну армію в Європі в рамках НАТО.

Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров вважає, що заява канцлера Німеччини Олафа Шольца про намір країни стати "головною військовою силою в ЄС" свідчать про відродження "домінантних прагнень".

Нідерланди оголосили про найбільше інвестування в армію з кінця холодної війни. До речі, США й Нідерланди провели спільні навчання авіації біля Чорного моря.

Слід додати, що Швейцарія не дозволила Данії поставити Україні броньовані машини Piranha III, а Бельгія не передаватиме гаубиці Україні через їх завищену ціну.

Угорщина гальмує ухвалення шостого пакета санкцій

На засіданні постійних представників країн ЄС у Брюсселі Угорщина висловила кілька заперечень щодо шостого санкційного пакету, погодженого напередодні Європейською радою.

Зокрема Будапешт наполягає на виключенні з санкційного переліку очільника Російської православної церкви патріарха Кирила - одного з публічних прихильників Владіміра Путіна. Ім’я Кирила не лунало під час переговорів лідерів ЄС.

Крім того, Угорщина також заявила про "дрібні технічні питання", пов’язані з запровадженням часткового ембарго на російську нафту.

Як наслідок, констатують співрозмовники Bloomberg, час затвердження шостого санкційного пакету ЄС залишається незрозумілим.

Президент Хорватії заявив, що санкції проти Росії за війну в Україні не діють.

Суд ЄС відмовився зняти санкції з "кухаря Путіна".

За даними The Wall Street Journal, російська нафта продовжує прибувати до США попри санкції.

Туреччина і розширення НАТО

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина ще не отримала жодних конкретних пропозицій щодо вирішення своїх занепокоєнь з приводу заявок Фінляндії та Швеції на членство в НАТО, проти яких виступає Анкара.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг анонсував зустріч представників Туреччини, Швеції та Фінляндії для обговорення вступу останніх до НАТО й застережень Анкари.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто зазначив, що зараз найважливіше - спокійно вести діалог з Туреччиною і такої думки дотримуються у НАТО загалом.

До речі, у Фінляндії вперше опитали щодо НАТО російськомовних жителів. Більшість з них - проти вступу країни в НАТО.

Щодо Туреччини надходили й інші новини. Так, канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав Туреччину виявляти стриманість щодо Греції на тлі загострення напруженості у відносинах між двома країнами.

Тим часом, Туреччина оголосила про початок нової військової операції у Сирії.

Крім того, Туреччина хоче офіційно змінити написання своєї країни іноземними мовами та скасувала вимогу ПЛР-тестів для в'їзду.

Інше: модульні містечка від Польщі, Греція послабила масочний режим

МЗС Росії скаржиться на "підлий" Євросоюз через можливу затримку статусу кандидата для України.

У Болгарії закликають до відставки віцепрем'єрки через виселення з готелів українських біженців.

Прем’єр Польщі відкрив у Бородянці та Бучі модульні містечка для українців, чиє житло знищив ворог.

Польща та Україна домовились про наступні кроки для спрощення перетину кордону.

Туск подав у відставку з поста голови Європейської народної партії.

Греція вперше за два роки скасувала обов’язок носити маски.

Французьких геймерів попросили не використовувати англіцизми.

Посол України звинуватив Білорусь у взятті українських далекобійників у заручники.

Це лише частина цікавих новин 1 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: