Больше HIMARS для Украины, Гаага требует ареста россиян, разрыв дипотношений с Сирией: новости дня

Дайджест
Четверг, 30 июня 2022, 22:06

В ЄС закликали Росію звільнити викраденого мера Херсона та інших українців; Джонсон вважає відвоювання Зміїного одним з доказів здатності України перемогти; Росія викликала британського посла через "відверто хамські заяви" британського керівництва; генсек НАТО вважає, що президент Росії Владімір Путін скоїв "велику помилку"; Україна розриває дипломатичні відносини з Сирією, яка визнала "ЛНР/ДНР"; Байден анонсував поставку Україні західних систем ППО і більше HIMARS; Британія надасть ще мільярд фунтів на військову підтримку України; Франція надасть Україні ще 6 САУ Caesar, а Канада - 39 бронемашн; до Німеччини прибув літак із пораненими українцями; Україна почала експорт електроенергії до ЄС; у Німеччині штучно зросло безробіття через українських біженців; суд у Гаазі видав ордер на арешт трьох учасників війни в Грузії у 2008 році.

Більше важливих і цікавих новин 30 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Шанси України на перемогу

Триває 127 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Європейський Союз засуджує викрадення російськими загарбницькими силами мера Херсона Ігоря Колихаєва та закликає до його негайного та беззастережного звільнення.

В ЄС також заявили, що засуджують анонсовану підготовку до незаконного бутафорського "референдуму" в окремих частинах Херсонської області щодо їхнього приєднання до Російської Федерації.

Британська розвідка вважає, що здатність ЗСУ вести затяжні бої, а потім відходити на більш вигідні позиції залишатиметься ключовим фактором військової кампанії на Донбасі.

В Міноборони Британії зазначають, що українські війська продовжують утримувати позиції в місті Лисичанськ.

На оперативному рівні російські сили, за даними британської розвідки, продовжують досягати обмеженого прогресу, намагаючись оточити українських захисників на півночі Донецької області, наступаючи з Ізюма.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон переконаний, що Збройні сили України відбили у РФ острів Зміїний, попри спроби РФ стверджувати, що вона пішла звідти "з власної волі".

Джонсон заявив, що ЗСУ довели свою здатність вести війну проти армії РФ.

За його словами це додатково доводить ефективність західної підтримки України.

Крім того, прем'єр-міністр Великої Британії заявив, що оптимістично оцінює спроможність Києва перемогти вже цього року, а також нагадав про свій несподіваний приїзд до Києва за тиждень до самітів G7 та НАТО.

Він додав, що їздив в Україну перед низкою самітів (Групи семи, НАТО), щоби зрозуміти, яким є бачення у Зеленського і української влади, і вони справді бачать шлях, як змінити динаміку війни цього року, навіть у найближчі місяці.

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що повністю витіснити російські війська з України є реалістичною метою.

Тим часом, міністерство закордонних справ Росії в четвер викликало посла Великої Британії Дебору Броннерт і висловило їй "рішучий протест" у зв’язку з "відверто хамськими заявами" британського керівництва щодо Росії, Путіна та "російського народу".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що президент Росії Владімір Путін скоїв "велику помилку", недооцінивши як силу опору України російському вторгненню, так і єдність Альянсу.

Він наголосив, що Росії не вдалося досягти однієї зі своїх цілей у війні в Україні – послабити НАТО.

Міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров підтримав думку білоруського візаві Владзіміра Макея про те, що між Росією і заходом уже опускається "залізна завіса".

А Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) наказав Росії забезпечити невиконання смертної кари проти двох британців, які потрапили в полон під час бойових дій на боці України.

Слід додати, що Україна закликали держави Каспійського моря змусити РФ припинити удари з цього регіону.

Україна розриває дипломатичні відносини з Сирією, яка визнала "ЛНР/ДНР".

Заключний день саміту НАТО

30 червня - заключний день саміту НАТО. 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у четвер підтвердив, що члени Альянсу підпишуть протокол про вступ Швеції та Фінляндії в Альянс наступного вівторка – тобто 5 липня.

Спікер Держдуми РФ В'ячеслав Володін у відповідь на слова генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про те, що Росія "отримає більше НАТО" біля своїх кордонів, заявив, що той "рано радіє".

"Географію у школі не вчив. У разі вступу Фінляндії та Швеції до блоку НАТО біля його кордонів буде більше Росії", - заявив Володін.

Раніше Столтенберг заявив, що президент Росії Владімір Путін, який наполягав на відмові НАТО від розширення, домігся зворотного: зі вступом Фінляндії та Швеції він "отримає більше НАТО біля російських кордонів".

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав "дипломатичною перемогою" укладання тристороннього меморандуму, який розблокував приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО.

За його словами, Швеція пообіцяла екстрадувати до Туреччини 73 терористів. 

Президент США Джо Байден заявив, що не проти того, щоб Сполучені Штати продали Туреччині винищувачі F-16.

Коментарі Байдена пролунали після того, як на саміті Туреччина несподівано зняла своє вето зі вступу Фінляндії та Швеції до Альянсу.

Нагадаємо, 28 червня Туреччина погодилася зняти своє вето на вступ Фінляндії і Швеції до НАТО, про що підписали відповідний меморандум із взаємними обіцянками.

Детальніше про це - у статті НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді.

Прем'єр Британії Борис Джонсон заявив, що повномасштабної агресії Росії Україна не мала шансу приєднатися до НАТО, проте зараз Україні треба рухатися до безпеки через проміжний етап. Він додав, що після перемоги України та постачання до неї необхідної кількості зброї можуть бути й пропозиції, наприклад, про НАТО.

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна не чекала проривних рішень від саміту НАТО в Мадриді й шукає інші варіанти забезпечення національної безпеки.

За її словами, Альянсу не вистачає колективної рішучості перетнути червоні лінії, накреслені Путіним. 

Підтримка України: додаткові HIMARS та сучасні ППО

Президент США Джо Байден анонсував новий пакет допомоги Україні на суму 800 мільйонів доларів, який включатиме сучасні західні системи протиповітряної оборони.

За його словами, у наступні дні США планують оголосити більше допомоги Україні, включаючи нові сучасні західні системи протиповітряної оборони, більше артилерії та боєприпасів, контрбатарейні радари, додаткові боєприпаси до ракетних систем HIMARS, які вже надають Україні.

Як повідомляє Reuters, Британія надасть Україні ще 1 мільярд фунтів (1,2 мільярда доларів) військової підтримки.

Кошти підуть на посилення обороноздатності України, включаючи системи протиповітряної оборони, безпілотні літальні апарати, нове обладнання для радіоелектронної боротьби та тисячі одиниць спорядження для українських військових.

Влада Уельсу заявила, що центральний уряд Сполученого Королівства без консультацій узяв у них понад 30 мільйонів фунтів стерлінгів фінансування для оформлення нового пакету військової допомоги Україні в розмірі один мільярд фунтів.

Скандал почався уранці в четвер, коли міністр освіти Уельсу Джеремі Майлз в етері місцевого радіо заявив, що Кардіффу "було сказано британським міністерством фінансів про урізання бюджету".

Він додав, що британський уряд не проводив жодних консультацій із валлійською владою з цього питання, хоча на Даунінг-стрит це заперечують.

"Після обговорень минулого тижня із британським міністром фінансів міністри фінансів Уельсу і Шотландії погодилися зробити внесок у межах фінансування, спрямованого на максимізацію міжнародної підтримки України", – стверджують у британському уряді.

Зазначається, що частина коштів для нового пакету військової допомоги Великої Британії була взята з бюджету Уельсу, призначеного для фінансування лікарень і доріг.

Франція надасть Україні ще 6 самохідних артилерійських установок Caesar.

Канада передасть Україні 39 сучасних бронемашин.

Поляки зібрали перший мільйон злотих на "Байрактар" для України.

А посол України в Німеччині Андрій Мельник порадив "піти до біса" підписантам листа у німецькому виданні Die Zeit, які закликали країни Заходу припинити військову підтримку Києва і якнайшвидше створити умови для переговорів.

Щодо санкцій проти РФ та її ізоляції

Британські депутати попередили, "брудні гроші" з Росії все ще надходять до Великої Британії, незважаючи на війну в Україні.

Бельгія з 1 липня припинить видачу туристичних віз росіянам.

Чехія обмежує навчання в університетах росіян і білорусів.

Інше: поранені українці в Німеччині, Гаага вимагає арешту росіян

До Німеччини прибув літак із пораненими українцями.

Україна почала експорт електроенергії до ЄС, а Молдова вперше почала отримувати електроенергію з Румунії.

У Німеччині штучно зросло безробіття через українських біженців.

Молдова одночасно з Україною підписала "транспортний безвіз" з ЄС.

Британія спрямує військових експертів до Боснії для протидії впливу РФ.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт трьох колишніх чиновників так званої Південної Осетії у межах розслідування війни Росії проти Грузії 2008 року.

Польща завершила будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

Єврокомісія надає Литві 55 млн євро на укріплення кордону.

В Іспанії інфляція досягла рекордного рівня за останні 37 років.

Ексглаві МВС Молдови часів Додона оголосили підозру у незаконному збагаченні.

Франція може запровадити "продуктові талони" для людей із низькими доходами.

Через спеку в Європі встановлені кілька температурних рекордів.

Це лише частина цікавих новин 30 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.