Европарламент просит для Украины кандидатство, гаубицы из Норвегии, РФ угрожает Литве: новости дня

Дайджест
Среда, 8 июня 2022, 22:00

В Держдумі РФ запропонували скасувати визнання незалежності Литви; глава МЗС Кулеба заявив, що важкої зброї до України надходить критично мало; Норвегія передала Україні 22 самохідні гаубиці М109, які вже використовують на передовій; низка західних країн мають проблеми з ухваленням рішень про вилучення арештованих активів Росії; Канада оголосила новий пакет санкцій проти нафтогазового сектора РФ; Європарламент закликав ЄС надати Україні статус кандидата на вступ; Єврокомісія запустила онлайн-платформу для підтримки українського експорту; Сейм Польщі підтримав зміни до закону про допомогу українським біженцям; Європарламент підтримав заборону на продаж авто на дизелі й бензині з 2035 року; США відправляють майже три чверті свого зрідженого газу до Європи; у Вільнюсі з військового кладовища приберуть пам’ятник радянським воякам.

Більше важливих і цікавих новин 8 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

В РФ пропонують скасувати визнання незалежності Литви

Триває 105 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Президент Чехії не дозволив 127 чехам воювати в Збройних силах України.

У британській розвідці відзначили, що нещодавно українські війська досягли певних успіхів у контратаці на південно-західній Херсонщині, у тому числі відновивши плацдарм на східному березі річки Інгулець.

Британська розвідка також вважає, що Росія швидше за все стверджуватиме про окупацію Херсона як про свідчення покращення управління і рівня життя українського народу.

Євросоюз виділить 7,25 млн євро на розслідування воєнних злочинів РФ в Україні.

Виділені кошти мають допомогти Міжнародному кримінальному суду розширити свої слідчі можливості для реагування на поточні розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією в Україні.

Тим часом, в Держдумі РФ запропонували скасувати визнання незалежності Литви. Зокрема, депутат від "Єдиної Росії" Євгеній Федоров вніс до російської Держдуми законопроєкт про скасування визнання незалежності Литви.

Законопроєкт пропонує скасувати постанову Держради СРСР "Про визнання незалежності Литовської Республіки від 6 вересня 1991 року".

Федоров вважає, що постанова Держради СРСР була незаконною, оскільки порушувала Конституцію СРСР і закон про вихід союзних республік, оскільки в Литві не проводився референдум про вихід.

Глава МЗС Литви "не здивований" ідеєю в Держдумі РФ відкликати визнання її незалежності.

Габріелюс Ландсбергіс заявив, що тільки керована звірями країна могла почати таку війну, як почала Росія, тому не здивований, що і в політиці люди не діють по-людськи.

Він додав, що Литва має реагувати відповідно - бути готовими захищати себе і союзників, політичними, димломатичними чи іншими способами.

Критично мало важкої зброї для України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що важкої зброї до України надходить критично мало, щоб зупинити Росію.

Дмитро Кулеба наголосив, що надання РСЗВ Британією і США не змінило ситуацію до необхідного рівня, але є сподівання на нові постачання.

Норвегія передала Україні 22 самохідні гаубиці М109, їх вже використовують на передовій.

США та партнери працюють над постачанням Україні протикорабельних ракет

За даними Spiegel, Німеччина поки не надала Україні обіцяну канцлером Олафом Шольцом зброю.

Проблеми із вилученням російських активів

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підписав листа для Європейського Союзу з баченням України щодо сьомого пакета санкцій: "потрібно вбити російський експорт".

Також Кулеба повідомив, що низка західних країн мають проблеми з ухваленням рішень про експропріацію арештованих активів держави-агресора.

А наступного тижня міністерство закордонних справ України передасть партнерам документ щодо виявлених Україною шляхів обходу санкцій проти Росії.

Люксембург заморозив 4,3 млрд євро російських активів.

Канада оголосила новий пакет санкцій проти нафтогазового сектора РФ.

Міністерство фінансів Чехії зацікавилося часткою у чеській компанії херсонського колаборанта Володимира Сальдо, призначеного окупаційними силами "головою Херсонської військово-цивільної адміністрації".

Російський олігарх сподівається призупинити санкції, доки Суд ЄС розглядає його скаргу. При цьому, за даними Bloomberg, російським олігархам важко знайти юристів для оскарження санкцій ЄС.

Щодо продовольчого терору Росії

Посол України в Туреччині Василь Боднар розповів, що вкрадене українське зерно Росія завозить автотранспортом у Севастополь, звідти вивозить суднами в російські порти, після чого воно вже йде за підробленими документами як "російське".

При цьому, на підконтрольній Україні території все ще залишається багато зерна, яке не можуть експортувати до інших країн.

Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад.

Росія у свою чергу заявляє, що готова пропустити судна з українським зерном, "якщо Україна розмінує порти" та в обмін на зняття санкцій. США та Британія вже заявили, що не збираються розглядати такі поступки.

Зокрема, міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров заявив, що РФ готова пропускати судна з зерном із українських портів, перекладаючи провину за блокаду на Україну. Крім того, на брифінгу після зустрічі з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу в Анкарі він переконував, що роль українського врожаю у глобальній продовольчій безпеці перебільшена.

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав реалістичним план ООН зі створення коридору в Чорному морі для поновлення вивозу українського зерна і виступив за подальші переговори з цього питання за участю всіх сторін.

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо попередив, що російська блокада українських портів перешкоджає експорту пшениці і може призвести до загибелі "мільйонів" людей.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу у Європарламенті заявила, що їжа стала частиною російського "арсеналу терору".

Європарламент просить статус кандидата для України

Європарламент cхвалив рекомендацію із закликом надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС.

Документ схвалили на пленарному засіданні 8 червня. "За" проголосували 438 депутатів, 65 висловились проти і 94 - утрималися. 

Європарламент рекомендував Раді ЄС надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу "як чіткий політичний сигнал солідарності з народом України". 

Спікер Верховної ради Руслан Стефанчук під час виступу у Європарламенті 8 червня закликав надати Україні статус кандидата на вступ в ЄС, в іншому разі Путін отримає меседж, що може "безкарно йти далі".

Президент Польщі Анджей Дуда в середу розпочав турне країнами Південної Європи, щоб переконати їх підтримати надання статусу кандидата на членство в ЄС для України.

Слід додати, що міністр закордонних справ та євроінтеграції Молдови Ніку Попеску поїхав до Брюсселя просувати надання Молдові статусу кандидата на вступ до ЄС.

Інше: уряд Грузії проти президентки, портал ЄС для бізнесу з України

Єврокомісія запустила онлайн-платформу для підтримки українського експорту.

Сейм Польщі підтримав зміни до закону про допомогу українським біженцям.

Нова посол України в Канаді почала роботу.

Європарламент підтримав заборону на продаж авто на дизелі й бензині з 2035 року.

США відправляють майже три чверті свого зрідженого газу до Європи.

Німеччина планує зберегти більше вугільних електростанцій на випадок відключення газу РФ.

У Москві придумали відповідь на перейменування в країнах Заходу вулиць з посольствами РФ.

Підозрюваний у держзраді Додон заявив про підготовку "приєднання Молдови до Румунії". Слід зазначати, що у мільйона громадян Молдови є румунське громадянство (в країні проживає приблизно 4 мільйона осіб).

У Вільнюсі з військового кладовища приберуть пам’ятник радянським воякам.

Німеччина планує зобов'язати вказувати на продуктах умови утримання тварин.

Уряд Грузії подав до суду на президентку країни: звинувачує її в узурпації влади.

Президент Чехії заявив, що буде ветувати закон про легалізацію одностатевих шлюбів у країні.

Колишньому прем'єру Північної Македонії винесли вже п'ятий вирок на батьківщині.

Це лише частина цікавих новин 8 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: