Лукашенко угрожает ядерным оружием, разведка о Крыме, США проверят помощь Киеву: новости дня

Дайджест
Пятница, 26 августа 2022, 22:12

Проблеми з ефективністю підрозділів РФ, "вкрай тривожна" ситуація на ЗАЕС, "сотні" безпілотників Росії від Ірану та російська агентура в європейських країнах. 

Литва закупить для України 37 дронів-камікадзе, а у Пентагоні перевірять витрати США на військову допомогу Україні.

У Німеччині знов лунали заклики припинити допомогу Україні і говорити з Путіним.

Більше важливих і цікавих новин 26 серпня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з РФ

Почнемо з традиційного огляду розвідки Британії, яка назвала зумисною дезінформацією заяву міністра оборони РФ про те, що Росія нібито як "жест доброї волі" сповільнила воєнну кампанію, аби зменшити кількість жертв серед цивільного населення. 

Зазначається, що російський наступ забуксував через низьку ефективність російських підрозділів та запеклий спротив українців. Британці додають, що російські сили в Україні вже не раз не вкладалися у часові рамки, визначені для операцій. 

В огляді пригадали також удар РФ "Іскандером" по станції Чаплине на Дніпропетровщині у День незалежності, що поцілив у пасажирський потяг та цивільні авто, внаслідок чого загинули 25 осіб. 

"Це демонструє, що Росія готова допускати побічні жертви, якщо бачить військову перевагу у тому, щоб завдати ракетний чи артилерійський удар", - зазначає розвідка Британії. 

Напередодні гуманітарна координаторка ООН по Україні Деніз Браун після ракетного удару Росії по залізничній станції в Дніпропетровській області закликала "всі сторони" дотримуватися міжнародного права.

Міністерство закордонних справ України висловило розчарування відсутністю в неї чіткої позиції.

За словами речника МЗС Олега Ніколенка, заклики високої представниці ООН до "всіх сторін" дотримуватися міжнародного гуманітарного права виглядають відірваними від реальності

Крім того, за даними західної розвідки Росія отримала від Ірану "сотні" безпілотників, які можуть бути використані під час її повномасштабного вторгнення в Україну – попри заклики Вашингтона до Тегерана не робити цього.

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель назвав ситуацію довкола ЗАЕС "вкрай тривожною". Він вимагає від РФ забезпечити безперешкодний ремонт ліній електропередачі та повне підключення Запорізької АЕС до української енергомережі.

Згідно з розслідуванням німецького видання Spiegel, російські спецслужби створили агентурну мережу в європейських країнах, зокрема Німеччині, де збирали інформацію про озброєння, яке готується для постачання Україні, й тренування українських військових.

А у Молдові чоловіка звинувачують у вербуванні найманців для війни проти України.

Допомога Україні

Бельгія виділяє 8 млн євро нелетальної допомоги Збройним Силам України, а Італія виділяє 2 млн євро на розмінування деокупованих територій України.

А ще Литва закупить для України 37 дронів-камікадзе.

Тим часом, у Пентагоні перевірять витрати США на військову допомогу Україні.

Зокрема, генеральний інспектор міністерства оборони США Шон О’Доннелл доручив проаналізувати, як були витрачені 26,6 мільярда доларів, направлених на військову допомогу Україні.

Німеччина

Вже, здається, і не буває тижня, коли б з Німеччини не лунали заклики та заяви перестати допомагати Україні та почати говорити з Путіним. От і сьогодні ліве крило партії Шольца вимагає перестати надавати Україні зброю та почати переговори з РФ.

Посол України у Німеччині Андрій Мельник гостро прокоментував їхню позицію.

"Гей ви, панове "ліві"! Ваша цинічна пропозиція про пошук "способу співжиття" з терористичним осередком у Росії означає зрадити Україну та залишити мільйони українців на поталу російським посіпакам, убивцям і гвалтівникам. Це просто огидно", - написав Мельник у своєму Twitter.

В Офісі президента запросили всіх, хто закликає німецький уряд припинити допомагати Україні, до Бучі.

"Ще раз по пунктах. Ru-армія несе лише смерть, руйнування й тортури. Західна зброя несе мир, допомагаючи нам захистити своїх дітей. Запрошую всіх, хто закликає Німеччину перестати допомагати Україні, на екскурсію в Бучу. Обговоримо ваші аргументи з родинами замордованих українців", - написав у Twitter радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Тим часом, уповноважена парламенту Німеччини у справах збройних сил Єва Хогль розкритикувала уряд, який досі не видав дозволу на постачання бойових машин піхоти в Україну.

А голова Європейського комітету у Бундестазі, представник "Зелених" Антон Гофрайтер переконаний, що додаткові поставки зброї Україні здатні прискорити завершення війни.

НАТО та винищувачі РФ у Криму

НАТО вважає, що Росія виводить винищувачі з Криму після серії вибухів. Зокрема, у секретному звіті НАТО, що опинився в розпорядженні видання Business Insider, йдеться про те, що Росія вирішила вивезти з окупованого Криму десять своїх винищувачів. 

Стверджується, що російські збройні сили вже перекинули десять своїх винищувачів з Криму назад на територію Росії, щоб уникнути подальших втрат літаків. Йдеться про шість винищувачів СУ-35С і чотири перехоплювачі МіГ-31БМ.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що можливості Росії на Крайній Півночі є стратегічною проблемою для НАТО, і Альянсу потрібна сильна союзницька присутність в арктичному регіоні.

Щодо розширення НАТО, то Туреччина, Швеція та Фінляндія провели першу зустріч щодо вступу у Альянс.

А ще сьогодні стало відомо, що хакери виставили на продаж секретні військові документи, НАТО проводить оцінку.

"Енергетична війна" з Росією

Найближчим часом міністри Євросоюзу проведуть екстрену зустріч через "енергетичну війну" з Росією.

У Європі ситуація з енергоресурсами непроста. 

Через це Польща і Словаччина відкрили газове сполучення, яке покликане збільшити енергетичну безпеку обох країн.

У Британії вартість електроенергії для домогосподарств зросте майже на 80%, а Північна Македонія на місяць оголошує кризову ситуацію в енергетиці.

На цьому тлі Росія щодня спалює до $10 млн газу, який мала б постачати Німеччині.

Та ще й Угорщина продовжує "загравати" з Росією та дала їй добро на розширення АЕС "Пакш".

Санкції

Французька TotalEnergies, яка досі працює в РФ, заперечує постачання палива російській армії. Після критики компанія заявила про продаж частки у спільному з росіянами підприємстві.

Норвегія приєдналася до сьомого пакету санкцій ЄС проти Росії, а прем’єрка Фінляндії закликала до жорсткіших санкцій проти РФ.

Група євродепутатів закликала припинити видачу туристичних віз росіянам.

А у Туреччині закликали не боятися дій США через торгівлю з підсанкційними росіянами.

Інше: Лукашенко погрожує ядерною зброєю

Лукашенко натякнув на можливість появи ядерної зброї на літаках, списаних 10 років тому.

А ще у Білорусі відкрили дві справи проти українського депутата Гончаренка.

Польський бізнес просить свій уряд змінити процедуру поновлення віз для водіїв з України.

Війська Азербайджану увійшли в Лачин, який 30 років контролювала Вірменія.

Глава МЗС Британії засумнівалася, чи є президент Франції другом для їхньої країни. Згодом Макрон заявив, що Британія є другом для Франції.

У Латвії "зник" радянський пам'ятник, який підлягав демонтажу.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.