РФ пугает НАТО "грязной бомбой", Джонсон идет в премьеры, новая власть Италии: все за выходные

Дайджест
Воскресенье, 23 октября 2022, 20:15

Головна тема вихідних - серія телефонних розмов міністра оборони Росії Сергєя Шойгу колегам з НАТО щодо нібито можливих провокацій з боку України із застосуванням "брудної бомби". 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нагадав, що росіяни часто звинувачують інших у тому, що планують самі. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив про відсутність ознак того, що РФ готова припинити свою агресію в Україні і перейти до дипломатії.

Джорджія Мелоні в суботу склала присягу прем’єр-міністра Італії, присягу складають також міністри її уряду, а новий міністр закордонних справ країни першу телефонну розмову провів зі своїм українським колегою.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 22 та 23 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Росія залякує "брудною бомбою"

Міністр оборони Росії Сергєй Шойгу на вихідних здійснив дзвінки трьом главам оборонного відомства держав-членів НАТО.

У суботу він провів телефонні переговори з французьким колегою Себастьяном Лекорню.

В неділю Шойгу провів телефонну розмову з турецьким візаві Хулусі Акаром, а також міністром оборони Великої Британії Беном Воллесом. Зазначимо, що це перший відомий телефонний дзвінок між Шойгу та Воллесом.

Згідно з пресрелізом міноборони РФ, під час розмов обговорювалася ситуація в Україні, "яка має стійку тенденцію до подальшої, неконтрольованої ескалації".

У повідомленні зазначили, що Шойгу довів до колег "свої занепокоєння з приводу можливих провокацій з боку України із застосуванням "брудної бомби"

Оборонні відомства Франції, Туреччини й Британії протягом неділі підтвердили, що їхні очільники говорили з міністром оборони Росії Сергєєм Шойгу.

У пресрелізі міністерства збройних сил Франції, яке цитує Le Figaro, зазначається, що Себастьєн Лекорню почув від Шойгу твердження про нібито можливий "удар українцями "брудною бомбою" по власній території з метою звинуватити Росію".

Там підкреслюється, що Париж відкидає "будь-яку форму ескалації, зокрема ядерну", і висловлює готовність сприяти мирному вирішенню конфлікту разом із союзниками.

Турецьке Міноборони повідомило, що очільник відомства Хулусі Акар і Шойгу "обмінялися інформацією і думками про необхідність бути обережними й пильними щодо провокацій, які можуть погіршити безпекову ситуацію в регіоні".

Міністерство оборони Великої Британії підкреслило, що телефонна розмова Шойгу та Бена Воллеса відбулася з ініціативи російської сторони.

"Шойгу заявив, що Україна планує дії за сприяння західних країн, зокрема Великої Британії, з метою ескалації конфлікту в Україні. Міністр оборони спростував ці твердження і застеріг, що такі заяви не повинні використовуватися як привід для більшої ескалації", – йдеться в повідомленні.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав небезпечними й абсурдними заяви російської сторони про нібито плани України влаштувати провокацію з використанням "брудної бомби".

"Росіяни часто звинувачують інших у тому, що планують самі", – додав він.

Війна з Росією

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив про відсутність ознак того, що РФ готова припинити свою агресію в Україні і перейти до дипломатії.

Також Блінкен попередив, що Іран готується поставити додаткові безпілотники Росії.

Нагадаємо, Велика Британія, Франція та Німеччина у п'ятницю закликали ООН розслідувати звинувачення у використанні Росією безпілотників іранського походження для нападу на Україну.

Іран в суботу рішуче засудив заклик Франції, Німеччини і Британії до Організації Об'єднаних Націй.

Як відомо, Росія останнім часом масово застосовує для ударів по Україні дрони-камікадзе, які фахівці ідентифікують як іранські "Шахед-136", а російські сили використовують їх під назвою "Герань". Тегеран неодноразово заперечував передачу безпілотників Росії. У Білому домі вважають заперечення Ірану неправдою.

Глава МЗС Дмитро Кулеба після чергового удару РФ по об’єктах інфраструктури закликав країни Заходу жодної хвилини не зволікати з наданням Україні засобів протиповітряної оборони.

Тим часом британська розвідка повідомляє, що Росія готує глибоку оборону за лінією фронту, щоб стримати контрнаступи

Британська розвідка: використання барж у Херсоні надасть РФ логістичні переваги.

Заяви з Німеччини

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок та міністерка оборони Крістіне Ламбрехт вимагають від міністра фінансів Крістіана Лінднера значно більше коштів на наступний рік для надання військової підтримки Україні.

Бербок і Ламбрехт мають на увазі спеціальний фонд для допомоги зброєю в розмірі 2,2 мільярда євро. Тільки з таким бюджетом, вважають вони, Німеччина могла б "конкретно і зримо взяти на себе відповідальність, яку очікують від нас наші міжнародні партнери".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав ще одну причину, чому не надає Україні німецькі танки. Зокрема, для канцлера важливе збереження єдності німецького суспільства.

"Моє враження від спілкування з громадянами: від 20 до 30 відсотків не згодні ні з політикою санкцій, ні з поставками зброї. Серед них виборці майже всіх політичних напрямків, від ХДС/ХСС, ВДП, Зелених, а також від СДПН" - сказав він.

За його словами дуже багато німців вважає, що виважений курс уряду є правильним. 

"Так що думка дуже широка. Ми не повинні випускати це з поля зору, якщо хочемо триматися разом як суспільство" - пояснив Шольц.

Прем'єр-міністр німецької землі Саксонія Міхаель Кречмер висловився за відновлення поставок російського газу після війни і за участь Німеччини у просуванні можливості переговорів між РФ і Україною.

Кречмер є членом німецької партії ХДС, яку раніше очолювала Ангела Меркель. 

На думку міністра юстиції Німеччини Марко Бушмана, політика Ангели Меркель після анексії Криму значною мірою призвела до війни в Україні.

За його словами, політикою замирення нічого не можна досягти.

"Диктатор сприймає це лише як запрошення. Наскільки ми знаємо сьогодні, те, що ми, німці, проштовхнули газопровід "Північний потік-2" після анексії Криму, було нашим внеском у розв'язання війни в Україні", - заявив Бушман.

Тим часом прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю німецькому Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung заявив про загрозу нової хвилі біженців до Європи у зв’язку з постійними обстрілами Росією об’єктів критичної інфраструктури.

Україна "з нетерпінням" чекає на нові боєприпаси, які потрібні "прямо зараз", сказав Шмигаль.

Правий уряд Італії 

Джорджія Мелоні в суботу склала присягу прем’єр-міністра Італії, присягу складають також міністри її уряду.

Вона вже готує зустріч із очільниками інституцій ЄС і генсеком НАТО.

А новий міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні першу телефонну розмову на посаді провів зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою.

Також слід додати, що Італія вперше за майже 50 років не імпортувала газ із Росії протягом тижня.

Боротьба за посаду прем’єра Британії

Борис Джонсон і Ріші Сунак не уклали угоду під час зустрічі в суботу ввечері і колишній прем'єр-міністр Великої Британії готовий знову боротися за посаду.

У неділю вранці Джонсон заявив своїм прихильникам, що він є єдиним кандидатом із демократичним мандатом. Він сказав, що хоче сформувати уряд, який охоплюватиме "далеко і широко".

Тим часом Ріші Сунак офіційно оголосив про своє бажання стати наступним лідером Консервативної і прем'єр-міністром Великої Британії.

Колишній міністр фінансів висунув свою кандидатуру вдруге за кілька місяців після позачергової відставки Ліз Трасс через 44 дні її прем'єрства. На попередніх виборах він був одним із двох фіналістів, але програв Трасс.

"Я хочу виправити нашу економіку, об'єднати нашу партію і працювати на благо нашої країни", - зазначив він.

Сунак лідирує в передвиборчих перегонах, заручившись підтримкою 128 членів парламенту від усіх крил своєї партії, включно з колишніми союзниками Джонсона.

Протести та акції

У Берліні в суботу 80 тисяч людей вийшли на акцію проти придушення протестів в Ірані. Також вчора у Німеччині люди збиралися, щоб вимагати більш справедливого розподілу державних коштів на боротьбу зі зростанням цін на енергоносії і вартості життя і швидшого переходу від викопного палива.

У неділю у Лондоні тисячі людей вийшли на марш із закликом повернути Британію до ЄС, а у Кишиневі протестувальники проти президентки намагалися прорвати кордон поліції.

Інше: вибух гранати у Тбілісі

Кулеба закликав заборонити Russia Today у всьому світі після закликів "топити" українських дітей.

Зеленський нагородив спікерів парламентів 12 країн.

Парламент Чорногорії звільнив міністра оборони і главу МЗС, яким РФ заборонила в'їзд.

В результаті вибуху гранати у Тбілісі постраждали троє людей.

Угорщина до кінця року ратифікує заявки Швеції і Фінляндії на вступ до НАТО.

Орбан знову накинувся на ЄС і звинуватив Захід у зраді під час протестів 1956 року.

Сі Цзіньпіна з переобранням генсеком компартії Китаю привітали Путін і лідер КНДР.

У Молдові міністр закликав не сваритися через економію: якщо вимикаєте світло, займайтеся коханням.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: