Ядерный поезд Путина, участие Беларуси в войне, НАТО получила заявку от Украины: новости дня

Дайджест
Вторник, 4 октября 2022, 21:42

Слідом за суперторпедою "Посейдон" Путін почав лякати світ "ядерним потягом". 

Ядерні погрози президента Росії налякали, вочевидь, і американського бізнесмена Ілона Маска, який запропонував Україні капітулювати. 

Міністр оборони Литви вважає, що американський бізнесмен "попався на вудку" Кремля. А президент Литви відповів Маску: коли хтось краде колеса вашої Tesla, це не робить його власником.

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко де-факто визнав участь Білорусі у війні РФ проти України, але вказав, що це має в основному невійськовий або "оборонний" вимір.

Іран, який постачає Росії дрони, не визнає анексії українських територій. А Північна Корея підтримала російську анексію території України, звинувативши США.

Слід додати, що Північна Корея у вівторок запустила балістичну ракету над Японією вперше з 2017 року.

Після цього група винищувачів Південної Кореї та США здійснила спільний тренувальний виліт, під час якого корейський F-15K здійснив пуск двох бомб типу JDAM. 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг засудив ракетні випробування КНДР.

Всі важливі і цікаві новини 4 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Ядерні погрози Путіна 

Тільки вчора розвідка НАТО попередила союзників про можливе випробування Росією суперторпеди "Посейдон", оснащеної ядерним зарядом, як сьогодні The Times повідомило про те, що Путін спрямував "ядерний потяг" до лінії фронту, ймовірні випробування зброї. 

У Польщі наразі не бачать сигналів про застосування ядерної зброї Росією, а Британія попередила РФ про наслідки застосування ядерної зброї.

Ймовірно, ядерні погрози Путіна налякали засновника Tesla Ілона Маска. 

Зокрема, міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас вважає, що американський бізнесмен Ілон Маск "попався на вудку" Кремля, який шантажує світ ядерною зброєю.

Нагадаємо, вчора ввечері Маск виклав у Twitter опитування, в якому запропонував для "миру між Україною та Росією" визнати російську анексію Криму та провести на окупованих територіях вибори "під наглядом ООН".

За деякий час Маск виклав нове опитування, де запропонував визначити на повторному референдумі приналежність не лише анексованого Криму, але й Донбасу.

Твіти американського винахідника викликали хвилю критики, зокрема і з боку представників української влади.

Президент Литви Гітанас Науседа відповів Маску історією про викрадені колеса Tesla.

"Шановний Ілоне Маск, коли хтось намагається вкрасти колеса вашої Tesla, це не робить його законним власником автомобіля чи коліс. Хоча вони стверджують, що разом проголосували за це. Просто кажу", - зазначив президент Литви.

Росія та Північна Корея проти США

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко де-факто визнав участь Білорусі у війні РФ проти України, але вказав, що це має в основному невійськовий або "оборонний" вимір. 

Євросоюз висловив представнику РФ рішуче засудження анексії територій України.

Брюссель висловив своє тверде неприйняття та найрішучіше засудження незаконної анексії Росією Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України після незаконних фіктивних "референдумів".

Британія ввела санкції проти "глави уряду" окупованої Росією Херсонщини.

Цікаво, що після путінських "референдумів" у Чехії жартують про приєднання Калінінграда.

Іран, який постачає Росії дрони, також не визнає анексії українських територій.

А Північна Корея підтримала російську анексію території України, звинувативши США.

Слід додати, що Північна Корея у вівторок запустила балістичну ракету над Японією вперше з 2017 року, що призвело до повітряної тривоги в країні і тимчасового припинення руху поїздів у північній Японії. Ракета подолала близько 4500 кілометрів.

Після цього група винищувачів Південної Кореї та США здійснила спільний тренувальний виліт, під час якого корейський F-15K здійснив пуск двох бомб типу JDAM. 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг засудив ракетні випробування КНДР.

Допомога Україні

Президент США Джо Байден у вівторок провів телефонну розмову з українським візаві Володимиром Зеленським, в якій оголосив про виділення Україні військової допомоги в розмірі 625 мільйонів доларів.

Окрім уже згаданих чотирьох високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS) та боєприпасів до них, у пакеті містяться 16 гаубиць калібру 155 мм і 75 тисяч артилерійських снарядів до них, 500 високоточних 155-мм снарядів і 1000 боєприпасів цього ж калібру для дистанційних протитанкових мінних систем.

Також у пакеті військової допомоги США – 16 гаубиць калібру 105 мм, 30 тисяч мінометних мін калібру 120 мм, 200 панцирних транспортних засобів MaxxPro, 200 тисяч патронів для стрілецької зброї, обладнання для встановлення загороджень, протипіхотні боєприпаси "Клеймор" і польове обладнання.

А виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс повідомив, що Україна має отримати наступний пакет макрофінансової допомоги від ЄС обсягом 5 млрд євро трьома траншами - у жовтні, листопаді й грудні 2022 року.

Крім того, Євросоюз інтегрує допомогу Україні у свій бюджет на 2023 рік.

"Важливо мати більш передбачуваний потік для України в наступному році, тому ми маємо намір інтегрувати його в обговорення бюджету ЄС на 2023 рік і таким чином зробити його більш стабільним. Між міністрами була досягнута згода щодо такого підходу", - сказав Домбровскіс.

Також Євросоюз передав Україні 5 млн доз йодистого калію через ситуацію на ЗАЕС.

Естонія передала ЗСУ дрони, які влітку намагались вивезти з країни для російської армії, а Фінляндія готує нову партію військової допомоги Україні.

Щодо розширення НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг отримав через дипломатичні канали заявку України на членство в Північноатлантичному Альянсі за прискореною процедурою.

Очільниця місії України при Північноатлантичному альянсі Наталія Галібаренко пояснила, що подання Києвом заявки на прискорений вступ до НАТО означає, що дискусія про це "набула формалізованого характеру".

"Раніше це були якісь неофіційні обговорення, які ми вели десь у кулуарах, тому що офіційно не порушувалося питання. Тепер це обговорення відбуватиметься вже в межах Північноатлантичної ради на різних рівнях", – пояснила Галібаренко.

Нагадаємо, Швеція та Фінляндія вступають в НАТО. Союзники повинні ратифікувати вступ цих країн у своїх національних законодавчих органах.

Більшість правлячої партії Угорщини "Фідес" проголосувала проти пропозиції Угорської соціалістичної партії (MSZP) призначити вівторок, 4 жовтня, датою парламентського голосування щодо членства Фінляндії та Швеції в НАТО.

Крім Угорщини, Туреччина є єдиним членом НАТО, який ще не ратифікував приєднання двох країн до військового альянсу.

Минулого тижня Швеція відновила експорт зброї до Туреччини в якості виконання вимоги Анкари, яка погрожувала блокувати вступ двох північних країн до Альянсу.

Швеція та Фінляндія заборонили експорт зброї до Туреччини після її вторгнення в Сирію та дії проти курдських загонів оборони YPG сирійських курдів.

Енергокриза

Кількість країн-членів ЄС, які виступають проти обмеження цін на закупівлю російської нафти, зменшилася: Греція та Кіпр тепер підтримують цей крок, проти лишається лише Мальта.

Європейський Союз прагне узгодити восьмий пакет санкцій до саміту лідерів ЄС у Празі наприкінці цього тижня, щоб запровадити заходи у відповідь на анексію Росією чотирьох областей України. Серед пропонованих заходів міститься й запровадження граничної ціни на російську нафту.

Водночас Угорщина, яка протягом місяців гальмувала затвердження санкцій ЄС, у понеділок не висловила серйозних заперечень проти нового пакету. Хоча, не виключають джерела видання Euractiv, вона може зробити це далі.

Також стало відомо, що Угорщина хоче позбутися залежності від газу з РФ до 2050 року.

Проте, дії керівництва Угорщини в останні місяці свідчать, що вона, навпаки, все більше покладається на російські енергоресурси.

Як повідомлялося, "Газпром" з 1 вересня постачає в Угорщину через Сербію на 5,8 мільйона кубометрів природного газу на добу більше, ніж передбачено довгостроковим контрактом. До цього Росія погодилась дати Угорщині додаткові 700 мільйонів кубометрів газу після візиту глави угорського МЗС Петера Сійярто до Москви.

У той час, як Росія задля досягнення своїх цілей накачує газом Угорщину, "Газпром" погрожує припинити постачання газу Молдові 20 жовтня, якщо Moldovagaz до 20 жовтня не виплатить необхідну суму за постачання.

Тим часом, Велика Британія направила в Північне море військовий фрегат "Сомерсет" для захисту трубопроводів, якими країна отримує нафту і газ, після пошкоджень російських "Північних потоків". 

Як відомо, у Європі вважають інциденти на гілках російського газопроводу наслідком умисних дій. Президент США Джо Байден назвав пошкодження російських газогонів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" свідомим актом диверсії, що стало першою подібною заявою американської сторони.

Інше: вибух на заводі у Болгарії

У Фінляндії демонтували останній в країні пам’ятник Леніну.

Європарламент затвердив єдиний стандарт зарядних пристроїв для всіх гаджетів.

Глава МЗС Німеччини у Варшаві відхилила вимоги Польщі про репарації.

У Болгарії стався вибух на військовому заводі, є загиблі.

Росію остаточно викинули з керуючого органу ICAO.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: