Австрия признала Голодомор, Путина ждут в Гааге, РФ "наехала" на Молдову: новости выходных

Дайджест
Воскресенье, 18 декабря 2022, 19:00

Австрія вперше офіційно назвала Голодомор злочином, дипломати хочуть визнання геноцидом.

Суд у Гаазі може почати розслідування проти Путіна, а президентка Європарламенту закликала надати Україні більше зброї.

Естонія відправляє для українських військових пересувну сауну і пральню, а на Київщині за підтримки Польщі відкрили ще одне модульне містечко для тих, хто втратив житло.

МЗС Росії звинуватило Молдову в утисках росіян через зупинку ліцензій пропагандистських каналів.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 17 та 18 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ

Міністр юстиції Німеччини Марко Бушман заявив, що цілеспрямоване знищення інфраструктури України Росією може призвести до розслідувань проти президента Росії Владіміра Путіна у Міжнародному кримінальному суді. 

За словами Бушмана, Путін може стати об'єктом розслідування Міжнародного кримінального суду у Гаазі за скоєння злочинів проти людяності. 

"І це – не гіпотетична справа", – наголосив очільник міністерства юстиції Німеччини

Як повідомляє The New York Times, минулого місяця російський високопосадовець заявив директору ЦРУ Вільяму Бернсу, що Росія не здасться, незалежно від того, скільки її солдатів буде вбито або поранено.

"Один з членів НАТО попереджає союзників, що Путін може погодитися на загибель або поранення до 300 000 російських військовослужбовців – приблизно втричі більше, ніж ймовірні втрати на сьогоднішній день", – сказано у публікації. 

А ще видання повідомило, що Сполучені Штати намагалися перешкодити Україні вбити начальника Генштабу РФ. 

Американські чиновники дізналися, що генерал Валерій Герасимов планував поїздку на передову, але приховали цю інформацію від українців, побоюючись, що замах на його життя може призвести до війни між США та Росією, пише видання.

Утім, українська сторона все одно дізналася про поїздку. Після внутрішніх дебатів Вашингтон пішов на надзвичайний крок, попросивши Україну припинити атаку. 

"Ми сказали їм не робити цього", – сказав високопоставлений американський чиновник. "Ми сказали: "Гей, це занадто". Повідомлення надійшло занадто пізно. Українські військові повідомили американцям, що вони вже розпочали атаку на позиції генерала. Десятки росіян загинули під час удару, повідомили чиновники", – йдеться у публікації. 

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок не бачить надії на припинення війни в Україні найближчим часом, та наголошує, що перемир'я на умовах Росії не покращить ситуацію для українців.

Президентка Європарламенту закликала надати Україні більше зброї.

"Ця війна має бути терміново припинена. І Україна повинна виграти цю війну. Це означає більше зброї для України, більше фінансової та гуманітарної допомоги, більше практичної солідарності та більше санкцій проти Росії", – сказала Роберта Метсола.

Новин щодо передачі озброєння Україні на вихідних не надходило, проте відомо, що Естонія відправляє для українських військових пересувну сауну і пральню

А на Київщині за підтримки Польщі відкрили ще одне модульне містечко для тих, хто втратив житло.

Латвія виділить 560 тисяч євро на купівлю генераторів для українських ЗМІ.

Енергокриза

У Німеччині відкрили перший LNG-термінал, підготований рекордним темпом, а Грузія і Азербайджан постачатимуть електроенергію Угорщині та Румунії

РФ "наїхала" на Молдову

МЗС Росії звинуватило Молдову в утисках росіян через зупинку ліцензій каналів за пропаганду.

МЗС Росії звинуватило офіційний Кишинів в утисках російської нацменшини після рішення про відкликання ліценцій на мовлення у шести телеканалів, що поширювали пропаганду про війну в Україні.

"Розглядаємо цю заборону як безприкладний акт політичної цензури, як наругу над принципом плюралізму ЗМІ та брутальне нехтування правом на свободу доступу до інформації, про свою прихильність до яких регулярно заявляють у політичному керівництві Республіки", – заявило російське відомство.

Проросійська Партія соціалістів Молдови назвала незаконним рішення Національної комісії з надзвичайних ситуацій призупинити ліцензії шести телеканалів та збирається оскаржити його в суді

Серед інших новин вихідних 

Австрія вперше офіційно назвала Голодомор злочином, дипломати хочуть визнання геноцидом.

"Укрзалізниця" зробила потяг Київ-Кишинів щоденним.

У Німеччині знайшли частину коштовностей, викрадених під час "пограбування століття" у Дрездені.

Глава поліції Польщі розповів подробиці вибуху "подарунка з України" у його кабінеті.

Прокурор Міжнародного кримінального суду завершив етап розслідування війни в Грузії у 2008 році.

До Естонії прибула піхотна рота армії США.

Німеччина виявила серйозні проблеми зі своїми БМП Puma – ЗМІ.

Розрив гігантського акваріума в Берліні дослідить компанія зі США, яка його будувала.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: