Итальянское ПВО для Украины, лидер Армении наехал на Путина, Орбан оскорбил украинцев: новости

Дайджест
Вторник, 27 декабря 2022, 21:18

Серед головних тем дня – переговори Зеленського з прем’єркою Італії, чергові антиукраїнські заяви Орбана, наїзд прем’єра Вірменії на Путіна, Болгарія виступила у підтримку свого журналіста. 

Прем'єрка Італії Джорджія Мелоні повідомила про розгляд питання надання систем протиповітряної оборони для захисту українського неба.  

Про які саме системи ППО йдеться, наразі невідомо, та ще в листопаді ЗМІ писали, що Італія розглядає передання Україні систем SAMP/T і Aspide у межах нового пакета допомоги.

В Європі сумніваються, що президент РФ Владімір Путін готовий до переговорів й відкидають нормалізацію відносин з нинішньою Росією.

Всі важливі і цікаві новини дня 27 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Щодо переговорів з РФ і Путіна

В Європі сумніваються, що президент РФ Владімір Путін готовий до переговорів. 

Нагадаємо, Путін заявив, що Росія готова вести переговори з усіма сторонами, які беруть участь у війні в Україні, але Київ і його західні союзники нібито відмовляються брати участь в переговорах.

"Якби ця готовність була правдивою і щирою, я вважаю, що не було б цього обстрілу напередодні Різдва. За словами Путіна не слідують факти" – сказав глава МЗС Італії Антоніо Таяні.

А ексглава МЗС Литви, на тлі заяв Путіна щодо переговорів про Україну, взагалі вважає, що якщо президент Росії не повернеться до реальності, то нинішньої Росії може й не стати.

"Їм потрібні переговори не про Україну, а про власну долю", – написав Лінкявічюс.

В Німеччині відкидають нормалізацію відносин з нинішньою Росією. 

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заперечує можливість ведення "нормальних відносин" із Росією, яка здійснила повномасштабне вторгнення в Україну.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц допустив відновлення економічних відносин із Росією, але зауважив, що це можливо лише після припинення нею війни в Україні.

Цю заяву Шольца розкритикувала голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерман.

"Для мене це новина, що він це сказав. Втім, я також думаю, що це абсолютно нереально. Ця Росія вийшла зі спільноти гуманітарних держав. Владімір Путін – воєнний злочинець, терорист, масовий вбивця" - наголосила вона.

За її словами, з Росією не буде необтяжених, нормальних відносин протягом десятиліть.

А ще Марі-Агнес Штрак-Ціммерман назвала тривожно недалекоглядною відмову уряду Шольца надати Україні танки.

"Той, хто фантазує на тему побоювань, що з Росією буде перетнута червона лінія, розповідає історію агресора, а не жертв", – зазначила голова оборонного комітету Бундестагу.

Слід додати, що другий рік поспіль Німеччина експортує в інші країни зброї на рекордні суми. Так, в 2022 році там затвердили постачання до України зброї загальною вартістю 2,24 млрд євро – це чверть всієї суми експорту зброї за рік

Не дивлячись на допомогу, яку вже надають країни Заходу, або яку планують надати, глава міноборони Австрії вважає, що в України недостатньо сил для того, щоби в осяжному майбутньому повернути всі окуповані території включно з Кримом.

Євросоюз допомагає Україні не тільки зброєю, але й запровадженням санкцій проти Росії. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель вважає санкції ефективними та переконаний, що їхня дія стане помітніша з часом.

З іншого боку, Захід відреагував і на погрози Путіна ядерною зброєю. 

Боррель вважає, що вище керівництво Росії "почуло" реакцію світу на ядерні погрози, хоча й не сказав прямо, що потенційна загроза застосування ядерної зброї зараз зменшилася. 

"Очевидно, що той, хто кричуще порушує Хартію ООН та міжнародне право, і починає впадати у відчай від того, що все пішло не так, не вагатиметься погрожувати усім, що є в його арсеналі терору. Але ми, як і значна частина міжнародної спільноти, дуже ясно відкинули безвідповідальний ядерний шантаж Росії. І, думаю, ті, хто у Москві приймає рішення про можливе застосування ядерної зброї, дуже добре це почули", - зазначив дипломат. 

Орбан образив українців 

Ну а хто, судячи з усього, не проти поглинання України терористичною Росією, так це прем’єр Угорщини Віктор Орбан. 

"Україна може продовжувати воювати тільки до тих пір, поки США підтримують їх грошима і зброєю. Якщо американці хочуть миру, то мир буде", – заявив він.

Ймовірно, гонка за грошима заважає йому більш тверезо прогнозувати майбутнє. 

"Заяви прем’єр-міністра Угорщини демонструють патологічну зневагу до України та українського народу, який протистоїть російській агресії, а також його власну політичну короткозорість. Адже поразка України у війні, до якої Віктор Орбан непрямо закликає, призвела би до прямої загрози російської агресії для Угорщини та угорців", – йдеться в коментарі пресслужби МЗС України.

ППО з Італії та інша допомога

Президент Володимир Зеленський у вівторок провів телефонну розмову з прем’єр-міністеркою Італії Джорджією Мелоні.

"Пані Мелоні повідомила про розгляд питання надання систем протиповітряної оборони для захисту українського неба. Обговорили "формулу миру", – написав у Twitter Зеленський.

Про які саме системи ППО йдеться, наразі невідомо, та ще в листопаді ЗМІ писали, що Італія розглядає передання Україні систем SAMP/T і Aspide у межах нового пакета допомоги.

Пресслужба уряду Італії, у свою чергу, повідомила, що "сердечна розмова" між Мелоні і Зеленським відбулась уперше з 28 жовтня.

"Мелоні підтвердила повну підтримку італійським урядом Києва в політичній, військовій, економічній та гуманітарній сферах, у відновленні енергетичної інфраструктури та у подальшій відбудові України", – йдеться в повідомленні.

З початку повномасштабної війни Росії проти України, Євросоюз передав в Україну 77 тисяч тонн різноманітної матеріальної допомоги.

За словами президентки Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, це у передусім медикаменти, продукти харчування, спорядження для облаштування житла, пожежні машини, мобільні шпиталі.

Також стало відомо, що Рига відправить Києву ще десять автобусів.

РФ і болгарський журналіст

Найбільша партія болгарського парламенту ГЕРБ у вівторок висунула вимогу викликати посла Росії в країні Елеонору Мітрофанову через оголошення в розшук журналіста проєкту Bellingcat Христо Грозєва.

Напередодні міністерство внутрішніх справ Росії оголосило у федеральний розшук журналіста Bellingcat Христо Грозєва "за статтею Кримінального кодексу" (ймовірно, через поширення "фейків" про російських військових).

Христо Грозєв – журналіст і керівник проекту Bellingcat, що спеціалізується на фактчекінгу та розвідці з відкритих джерел. Журналісти Bellingcat неодноразово публікували розслідування про воєнні злочини РФ в Україні, справу Навального і вбивство Бориса Нємцова, "вагнерівців" тощо.

Згодом міністерство закордонних справ Болгарії повідомило, що офіційно викликає посла Росії Елеонору Митрофанову.

Продовжуючи тему Болгарії додамо, що країна вперше в історії відправила в Антарктиду свій дослідницький корабель.

Барикади в Косово 

На півночі Косово не стихає напруга. 

Серби, які мешкають на півночі частково визнаного Косова, у ніч проти вівторка звели нові барикади. Напруженість в регіоні почалась із рішення Приштини провести дострокові вибори в північних муніципалітетах із переважно сербським населенням.

Тим часом, Сербія перевела армію у стан підвищеної готовності. Белград зацікавлений у зриві місцевих виборів на півночі Косова, бо мешканці можуть обрати просербські партії Косова, які можуть піти на співпрацю з тамтешньою владою.

Перевибори на півночі Косова призначили після того, як просербські депутати склали мандати. Вони виступили проти рішення влади Косова заборонити сербські автомобільні номера в країні. Основна просербська партія відмовилася від участі у виборах. 

Серед інших новин дня  

Пашинян на зустрічі з Путіним звинуватив його у бездіяльності російських "миротворців" у Карабаху.

Україна зробила "все, що можна було", для виконання рекомендацій щодо руху в ЄС – Стефанішина.

Глава МЗС Німеччини – про вступ України в ЄС: Брюссель має виконати своє "домашнє завдання".

Посольство України вимагає у Сербії покарати вандалів, що сплюндрували мурал Лесі Українці.

У ЄС набув чинності єдиний стандарт для зарядних пристроїв.

Військові Південної Кореї публічно вибачилися за те, що вчора не змогли збити дрони КНДР. А сьогодні вони кілька годин стежили за зграєю птахів, переплутавши її з дронами КНДР.

Євродепутат: справа Саакашвілі і вступ Грузії до ЄС нероздільні.

Тайвань збільшить тривалість строкової військової служби через напруженість з Китаєм.

Росія обмежить постачання нафти країнам, які запровадили "стелю цін", але є нюанс.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: