Інвестиційне волонтерство. Час допомагати державі

Четвер, 28 серпня 2014, 14:00 — Марія Барабаш, A7 CAPITAL

Десь у далеких 2000-х роках, вперше відвідавши Лондон під час перемовин щодо відкриття у Києві двоповерхових туристичних автобусів, я сказала собі, що колись зберу найбільших британських інвесторів та відкрию їм Україну.

Так само було і у 2011 році, коли я вперше шукала офіс клієнта на Wall Street у Нью-Йорку. Для мене було очевидним, що я хочу, щоб у Києві відкрили свої представництва всі топ-20 глобальних інвестиційних банків, а не лише сім, як зараз.

Україна має стати найбільш привабливою для інвестицій країною серед developing emerging markets. І в нас є всі передумови для цього.

Україна є найбільшою країною Європи з величезним нереалізованим потенціалом майже в усіх секторах економіки.

Україна має стратегічне розташування, найвищий у світі індекс авіа-транзитності - навіть вищий, ніж у ОАЕ.

Україна має високо кваліфіковану робочу силу з невисоким рівнем компенсацій.

Україна володіє 30% світових запасів чорнозему.

Що ще потрібно для успішної роботи з інвесторами? Нічого, тільки потрібно дуже ефективно та швидно працювати, працювати так, немов часу в нас майже немає... А часу й насправді немає.

Щойно ми відновимо потік іноземних інвестицій у країну, підвищаться показники найбільших рейтингових агентств, фінансова система отримає фінансування, малий та середній бізнес отримають кредити для свого розвитку, населення підвищить свою купівельну спроможність.

В такому випадку у виграші будуть всі. І інвестори, і українські компанії.

Одним із можливих кроків до цього може стати реформування Державного агентства з інвестицій та ТПП України шляхом їх поєднання та створення нової єдиної організації: "Ukraine: Trade & Invest", як це є, наприклад, у Німеччині чи Великобританії, а також створення активного повноцінного сервісу для інвесторів з інформацією, що постійно оновлюється, як у Грузії.

Між тим, в нас вже є подібний інструмент – сервіс єдиного інвестиційного вікна InvestUkraine.

Зараз в Агентстві згідно офіційного сайту працює 153 особи. Для порівняння, у Грузії в такому Агентстві працює 15 осіб.

При цьому останній пост на офіційній сторінці у Facebook InvestUkraine був зроблений ще 8 листопада 2012 року (!). Це свідчить про те, що такого сервісу в країни фактично немає. Наприклад, останній пост на офіційній сторінці у Facebook Invest in Georgia був 14 серпня 2014 року.

А як інвестор може довірити свій капітал країну, якщо в неї немає оновленої інформації про свої ж інвестиційні можливості?

Також несумісним є поєднання в одному Агентстві завдань підтримувати так звані національні проекти, так і всіх інші інвестиційні проекти, що може запропонувати бізнес. За такої структури роботи Агентство в першу чергу буде пропонувати інвестору фінансувати національні проекти і не буде пропонувати інші інвестиційні можливості. Тому тут є прямий конфлікт інтересів держави і бізнесу. Національних проектів в такому форматі немає жодна держава в світі.

В такій ситуації функції державних органів знову доводиться виконувати волонтерам.

В нашій компанії працює лише 15 чоловік і ми без жодної підтримки з боку держави робимо просування України серед глобальних інвесторів вже у 5-ти країнах світу.

Нам ще багато потрібно зробити, але кожен довгий шлях починається з першого кроку.

Моя мрія здійсниться вже 3 вересня у Лондоні, де ми проведемо конференцію "Invest in Ukraine". І "Європейська правда" - наш партнер - слідкуватиме за її перебігом.

Ця конференція стане першим публічним міжнародним заходом, присвяченим обговоренню інвестиційного потенціалу України, що проводиться після підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

І - наразі вже відомо - не останнім. Ми вже готуємо наступну зустріч у Франкфурті.

Віримо, що за умов, коли держава не виконує цю функцію, ми зможемо зацікавити інвесторів щодо приходу в Україну.

 

Автор: Марія Барабаш, керуючий партнер A7 CAPITAL

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.