Як Україні перемогти Росію: шість головних кроків

Понеділок, 26 січня 2015, 13:55 — Тимофій Милованов, VoxUkraine

Останніми днями російські війська і проросійські сепаратисти перейшли в наступ у Східній Україні. Взято Донецький аеропорт, нанесені ракетні удари по Маріуполю.

Україна зазнала численних людських втрат, втратила деякі підконтрольні території. Уражені цілі житлові мікрорайони в Маріуполі, поранені або вбиті десятки мирних жителів.

Ці варварські напади на тлі всієї історії розвитку конфлікту на Донбасі не залишають сумнівів у тому, що Росія ні перед чим не зупиниться у спробі дестабілізувати Україну і відновити свій вплив на країну. Заради цього Росія готова до людських втрат – як українських, так і російських громадян, санкцій, економічної кризи та міжнародної ізоляції.

Для того щоб вижити, Україна повинна зупинити Росію. Перемога над Росією має стати головним і єдиним пріоритетом для українців.

Рік тому режим Януковича зазнав поразки лише завдяки згуртованості українців навколо однієї мети – перемоги над ним. Сьогодні ворог набагато страшніший, проте вже зараз ясно, що переговори, домовленості, угоди ні до чого не призведуть, і що ворог не зупиниться, поки Україна не припинить своє існування як така.

Також ясно, що Україна не може розраховувати на належну підтримку Заходу і світового співтовариства в цілому.

Сценарій відомий: дипломатичні заяви будуть зроблені, Рада безпеки ООН – скликана, чергові законодавчі акти прийняті, обіцянки фінансової та іншої допомоги надано. Однак майже за рік військового конфлікту з Росією Україна, як і раніше, чекає отримання реальної військової та економічної підтримки від інших країн. І, на жаль, вона залишається практично наодинці у своїй боротьбі з Росією.

Давайте будемо чесними з самими собою і визнаємо, що український уряд не в змозі зупинити Росію. Він не контролює перебіг подій, він є недалекоглядним і фокусується на термінових і невідкладних завданнях, відкладаючи проведення фундаментальних реформ. Він не працює над нарощуванням людських, політичних, функціональних та інших здібностей для вирішення принципових викликів, що стоять перед ним.

Невідомо навіть, чи розуміють лідери України, що від них вимагається в нинішній ситуації. Держава не розповідає народу про яку-небудь чітку ідеологію або систематичний підхід до реформ, які так необхідні під час цієї кризи. Загалом керівництво країни, на жаль, не виявляє належного лідерства.

Більш того, держава і парламент продовжують втрачати легітимність і громадську підтримку, що зменшує їхню здатність впливати на події.

Українці плекають все менше ілюзій щодо влади через відсутність фундаментальних змін, розслідувань вбивств на Майдані і в Одесі, повільне переслідування (якщо не його відсутності) як нових, так і старих корумпованих чиновників, порушення законодавчого процесу в парламенті та протистояння різних гілок державного апарату.

Бізнес своєю чергою стурбований збільшенням податкового тягаря, колапсом фінансового сектора і можливим дефолтом.

Що потрібно для перемоги України?

Перш за все, ми маємо зрозуміти: мета Росії – підпорядкувати собі український уряд або замінити його контрольованим. Словом, вона хотіла б дати Україні урок: країна повинна здатися, а приєднання до ЄС має перестати бути на порядку денному.

Для того щоб здобути перемогу, Україна повинна переконати Росію в тому, що вона остаточно і безповоротно пішла "на Захід".

Країна має показати, що дороги назад вже немає, незважаючи на посилені спроби Росії протистояти цьому.

Водночас Україна має працювати над створенням стимулів для Росії припинити конфлікт.

Ось шість кроків для України, завдяки яким вона здобуде перемогу над Росією, причому більшість із них зовсім не пов'язані з військовою справою:

1. Український народ повинен продовжити наполягати на прозорості уряду.

Таємні угоди з Росією, українськими і російськими олігархами, а також всередині самого українського уряду мають стати неможливими. Влада мусить відповість на низку ключових запитань суспільства.

Де докладна доповідь про діяльність "Нафтогазу"?! Чому бюджет на 2015 рік був таємно підготовлений і прийнятий з таким поспіхом?! Чому уряд не представляє суспільству антикризову стратегію, якщо така взагалі існує?!

2. Залучити до уряду,  до військових структур тощо якомога більше прозахідних фахівців, які жили або отримали освіту за кордоном.

Без вагань звільнити більшість або всіх представників минулих поколінь влади.

3. Послабити бізнес-перспективи для Росії, продавши західним компаніям активи, що представляють хоч якийсь інтерес для російських олігархів.

Додатково – ввести візовий режим і загороджувальні зовнішньоторговельні мита з Росією, допомогти українському бізнесу переорієнтуватися на Захід.

4. Оголосити дефолт за російськими бондами, переслідувати Росію в британських судах за хижу кредитну політику.

Одночасно реструктуризувати інші фінансові зобов'язання, виключивши Росію зі списку тих, з ким можна вести переговори.

5. Заарештовувати, переслідувати за законом або хоча б звільняти тих, хто некомпетентний на державних посадах і дозволяє собі злочинну бездіяльність. Адже в країні війна!

6. Провести суттєві реформи – очистити "Нафтогаз", домовитися з ЄС про купівлю газу на україно-російському кордоні, надати європейцям частку в газотранспортній системі.

Отже, необхідно:

  • забезпечити права власності в Україні;
  • зайнятися вирішенням системних ризиків, пов'язаних з втратою активів на сході;
  • сфокусуватися на безпеці фінансових структур;
  • скоротити неефективні державні витрати і зменшити податкове навантаження;
  • відкрити ринок для прямих іноземних інвестицій, закривши його при цьому для олігархів і російського бізнесу;
  • відмовитися від будь-яких привілеїв;
  • забезпечити найбільш соціально вразливих громадян;
  • підняти зарплати у держсекторі, щоб залучити професіоналів;
  • залучити максимум іноземців у судову систему, приватизаційні процеси тощо;
  • змінити законодавство таким чином, щоб США та іншим країнам стало простіше переслідувати українських корупціонерів, використовуючи західні системи законодавства;
  • активно переслідувати чиновників за корупцію;
  • піддавати олігархів судовому переслідуванню в західних судах.

* * * * *

Як і рік тому, українці повинні об'єднатися і зустрітися з агресором, не чекаючи реакції Заходу або власного уряду. Українці повинні показати світові, що російський король – голий.

 

 

Автор:

Тимофій Милованов,

співзасновник і член редколегії VoxUkraine,
професор Пітсбурзького університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: