Як допомогти Сходу і Півдню "закохатись" у євроінтеграцію

П'ятниця, 13 листопада 2015, 09:36 — Любов Акуленко, "Сильніші разом!"

За часів Януковича, коли йшла активна підготовка до підписання Угоди про асоціацію, журналісти, активісти та експерти ламали голову над тим, як доносити ідеї Угоди до мешканців Сходу, адже з цим завжди були проблеми.

Проблема стала ще гострішою після початку військового конфлікту на Сході України, бо всі почали займатись гуманітарною допомогою, а про те, що євроінтеграційну ідею треба ще більш активно доносити – про це всі забули, оскільки ця ідея дуже роз’єднує людей і взагалі зараз не на часі.

Коли ми починали свої соціологічні кампанії спільно з "GfK Ukraine", вони були на межі зриву, бо люди, коли чули слово "євроінтеграція", відмовлялися брати участь у фокус-групах. Так Схід і Південь зустріли наше дослідження.

Але це нас надихнуло знайти найбільш ефективну форму для комунікації ідеї євроінтеграції – і ми знайшли декілька форматів, які наразі є актуальними.

Найголовніше – коли ви говорити про ЄС, не намагайтесь порівнювати його з Росією. Це одразу викликає недовіру і люди перестають вас слухати.

Краще порівнювати різні країни Євросоюзу: як вони вступали до ЄС, що змінювалось, які вимоги їм ставив ЄС, які вимоги ставить ЄС перед Україною. Жителі Сходу і Півдня дуже цікавляться динамічними історіями – було так, а стало так.

Також важливими для них є конкретні кейси. Вони не люблять, коли їм розказують щось дуже загальне на кшталт "Євроінтеграція змінить ваше життя на краще", вони чекають прикладів.

Що мене вразило найбільше – це теми, які цікавлять жителів Сходу і Півдня в контексті євроінтеграції, а саме – європейський досвід у реформуванні медицини, сфери транспорту, послуг ЖКГ та освіти. Тобто вони готові сприймати євроінтеграційні ідеї в тих сферах, в яких вони відчувають проблеми у своєму повсякденному житті.

Вони водять своїх дітей у садочки та школи, вони ходять у лікарні, вони часто стикаються з корупцією в ЖЕКах та в інших інстанціях, де видають довідки – от їх і цікавить ця інформація. Як не дивно, їх не цікавить реформа прокуратури чи судів, адже вони з цим не стикаються кожного дня. Їх хвилює корупція, але виключно на побутовому рівні – тобто корупція в школах, дитсадках, ЖЕКах.

Кому вони довіряють? Виключно своїм, які були в ЄС, вчились там і можуть поділитись власним досвідом.

Довіряють студентам і морякам. Не довіряють чужим і "гастарбайтерам".

А тепер цифри.

Соціологічне дослідження "Ставлення до євроінтеграції на Сході та Півдні України" проводилось "GfK Ukraine" в період з 30 жовтня по 6 листопада у восьми областях України: Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Харківській, Донецькій, Луганській.

Було опитано 1000 респондентів методом телефонних інтерв’ю із дзвінками на мобільні номери.

Результати опитування і надихають, але водночас і розчаровують. 

Ідея "євроінтеграції" може стати об’єднуючою, адже 77% опитаних за доcлідженням "GfK Ukraine" підтримують ідею "Розбудови Європи в Україні". Зараз дуже сприятливий момент, щоб популяризувати європеїзацію України за європейським зразком – люди це приймуть, але починати треба з найпростіших сфер, які їх турбують – освіта, медицина, ЖЕКи.

Також Схід і Південь досить позитивно ставиться до ЄС – підтримка на рівні 59%. Найбільш прихильно до ЄС налаштовані в Херсонській області – 71% підтримки.

Дуже радує, що рівень підтримки Росії як основного партнера у зовнішній політиці знизився до 13% (для порівняння: за даними "GfK Ukraine" загалом в Україні в квітні 2015 року таких було 6%, тоді як у грудні 2013 року - 31%).

Ставлення до ЄС у цьому плані дещо краще – 29% опитаних вважають, що співпраця з ЄС має бути пріоритетним напрямком зовнішньої політики України.

Найбільш популярною є ідея дотримання нейтралітету в зовнішній політиці. Її підтримує 55% опитаних.

Проте що в цій ситуації найбільше хвилює, то це причина, чому люди перестають підтримувати Росію – через її агресивні дії. Тобто люди не бачать нічого, що робить позитивного влада для них у сфері євроінтеграції, а особливо не бачать реформ. Це дуже негативний сигнал, адже якщо ми не почнемо робити активні дії, підтримка Росії може знову зрости.

Нова тенденція – люди почали розчаровуватись в ідеї європейської інтеграції після Революції гідності. Таких зараз – 10%.

Втім, з’явились і ті, які раніше не підтримували євроінтеграцію, а тепер почали – це 14% опитаних. Основна причина, чому люди розчарувались в ідеї євроінтеграції – це те, що немає реальної перспективи членства в євроспільноті для України, оскільки влада не проводить потрібних для цього реформ.

Мало того, серед основних причин, чому нам не варто зближуватися з ЄС, люди називають саме цю – вони просто не бачать сенсу у вступі, тому що влада не проводить потрібних реформ.

Аналіз аргументів, з яких жителі Сходу та Півдня підтримують зближення з ЄС, показує, що в більшості їх цікавить економічний блок – це можливість підвищення рівня життя, зарплат і пенсій до європейського рівня.

 

На моє велике здивування, аргумент про безвізові поїздки до ЄС зараз не потрапляє до переліку основних причин зближення з ЄС.

Жителі Сходу і Півдня не підтримують зближення з ЄС через побоювання, що це призведе до занепаду української економіки через неконкурентоздатність українських товарів. 

Отже, популяризувати євроінтеграцію на Сході та Півдні потрібно, люди сприйматимуть цю ідею. Єдине уточнення – обирайте правильний формат комунікації, щоб співрозмовники вас слухали, і шукайте "їхніх" людей, яким вони довіряють.

Якщо ми не будемо цього робити, є велика вірогідність того, що європейську ідею витіснить "русский мир", адже його тут популяризувати набагато легше, ніж ЄС.

 

Автор: Любов Акуленко,

координатор Інформаційної кампанії "Сильніші разом!"

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.