Більшість громадян 8 країн ЄС вважають, що РФ ініціювала конфлікт в Україні - опитування

Середа, 4 листопада 2015, 16:37

Більшість громадян восьми країн-членів ЄС (60%) погоджуються з тим, що в Україні відбувається збройний конфлікт, інспірований Росією.

Про це свідчать дані Інституту світової політики, який провів опитування у Великій Британії, Франції, Німеччині, Італії, Польщі, Іспанії, Нідерландах та Швеції.

"Вибір країн не випадковий - у них сумарно мешкає близько 380 млн осіб - 75% від загальної кількості населення Європейського Союзу", - відзначають експерти.

Найвищий відсоток тих, хто вважає події на Донбасі зброй­ним конфліктом, зрежисованим Росією, живе в Польщі (75%), а найменший - у Франції (46%) та Великій Британії (49%).

Варіант "Війна з Росією" обрала половина респондентів - 54%. Однак лише п‘ята частина з них повністю погоджується з цим твердженням, решта - частково. Не згодні вважати протистояння на Сході українсько-російською війною 27% опитаних. П‘ята частина респондентів не визначилася.

Найбільше серед тих, хто вважає, що Україна воює з Росією, поляків - 64%, найменше - французів та британців (38%).

На третьому місці опинився варіант — "Громадянська війна". 53% мешканців восьми країн-членів ЄС підтримали це визначення. При цьому лише 17% респондентів абсолютно погоджуються з цим твердженням.

Серед тих, хто вважає події в Україні громадянської війною, найбільша частка німців (61%). В Італії (59%) та Нідерландах (58%) більше половини респондентів також визначають протистояння на Сході України як громадянську війну. Менша підтримка цього визначення спостерігається серед британців та французів (42%).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.