ІДІЛ оголошено переможеним: чому до реальної перемоги ще далеко

Вівторок, 9 квітня 2019, 08:55 — , Університет Тарту (Естонія)
Фото: nato.int

Два тижні тому опозиційний Башару Асаду альянс "Сирійський демократичні сили" провів урочистий парад у відбитому у терористів ІДІЛ Багузі.

Після цієї перемоги було оголошено, що ІДІЛ зазнав остаточної поразки, втративши захоплені території в Сирії та Іраку.

І хоча частина джихадистів ще ховається в Сирійській пустелі, вважається, що вони вже не становлять великої небезпеки.

І тут виникає питання: наскільки така оптимістична заява відповідає істині?

І які наслідки матиме розгром найбільшої терористичної організації світу?

У 2014 році ІДІЛ контролював 110 тис. км² території Сирії та Іраку, а населення цієї "країни" становило аж 8 мільйонів. І це був територіальний пік ІДІЛівської квазідержавності, після чого у ІДІЛ поступово стали відбирати території.

Натомість тепер, коли ІДІЛ перестав бути терористичною "державою", втративши всі свої території і бази в Сирії та Іраку, і, так би мовити, позбувся державності, багато хто переймається питанням: що ж буде натомість?

Незважаючи на те, що ІДІЛ більше не має територій, заводів, нафтових вишок, баз для навчання бойовиків у Сирії та Іраку, попри те, що вони втратили багато бойовиків-терористів і значну фінансову базу, ця організація, мабуть, ще не скоро зникне.

Ймовірно, ІДІЛ піде у підпілля, продовжуючи свою терористичну і пропагандистську діяльність. Та не варто забувати, що у ІДІЛ є і послідовники, є і "філії", насамперед у Лівії.

Крім того, є побоювання, що частина членів ІДІЛ, швидше за все, продовжать свою злочинну і терористичну діяльність у новостворених терористичних організаціях, і не виключено, що частина з них увійде до складу терористичних угруповань, підконтрольних Аль-Каїді та іншим салафітським радикальним терористичним групам.

Тож феномен ІДІЛ – терористичного угрупування, що створило подобу державності, на жаль, може стати заразним. Тому не виключена ймовірність виникнення в майбутньому подібної терористичної держави десь на Близькому Сході або в Північній Африці.

Не варто забувати, що в Сирії та Іраку все ще діють і "конкуренти" ІДІЛ – Джебхат ан-Нусра або Фронт ан-Нусра, що є підрозділом Аль-Каїди.

Тож зі зникненням ІДІЛ ісламістський тероризм ще нікуди не подівся.

То що ж робити умовному Заходу в ситуації, коли перемога начебто і отримана, але ймовірність появи нового ІДІЛ виглядає цілком реальною?

На жаль, відповіді на це питання у Заходу поки немає.

Визначивши одне з сильних місць ІДІЛ – здатність вербувати в свої ряди мусульманську молодь, яка живе в розвинених країнах, проте почувається там чужою, – в ЄС і США так і не знайшли "рецепта" від цієї проблеми.

У такій ситуації реалістичним видається сценарій "відродження" ІДІЛ на новому місці, наприклад у Лівії, де є всі передумови для цього.

І це не єдина причина, яка робить ІДІЛ "невмирущим".

Особливо в ситуації, коли досі не видно кінця війні у Сирії. Участь РФ у сирійському конфлікті на боці Асада дозволила Кремлю посилити свій вплив на Близькому Сході, використавши Сирію як полігон для випробування нових озброєнь і набуття бойового досвіду солдатами і офіцерами.

Закінчення громадянської війни в Сирії означало б те, що Асад мав би піти зі свого поста, а Кремль у цьому геть не зацікавлений.

І водночас зусиль Кремля явно недостатньо для знищення угруповань, які протистоять режиму Асада і частину яких підтримує лише Саудівська Аравія. Тим більше - загроза ІДІЛ вигідна Кремлю, адже дає аргументи для пояснення посилення російської присутності у Сирії.

А отже, фактор нестабільності і надалі залишатиме купу можливостей для джихадистів, а тому про ІДІЛ-2, швидше за все, ми незабаром почуємо.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.