Лідер протестів у Молдові: Ми втрачаємо шанси на безкровну зміну режиму

Вівторок, 26 січня 2016, 11:29 — , Європейська правда, Кишинів–Київ
Фото tribuna.md

Протести в Молдові відрізняються від українських – хоча б тому, що в них спільно діють проросійські та проєвропейські сили.

І якщо позиція "друзів Путіна" цілком зрозуміла, то участь сил, орієнтованих на співпрацю з ЄС, спочатку викликає подив. Адже вони протестують проти уряду, набагато успішнішого в питанні просування до ЄС, ніж український.

Більш того, є дуже висока ймовірність, що за підсумками протестів до влади прийдуть проросійські сили, які розвернуть країну в бік сходу.

Ці питання ми поставили Андрію Нестасе – одному з лідерів європейської платформи "Гідність і правда". Це абсолютно нова сила в молдовській політиці, а сам Нестасе ще донедавна був практикуючим адвокатом. Однак якщо перевибори парламенту відбудуться, платформа може стати ключовою проєвропейською партією Молдови.

– Насамперед розкажіть про ваші очікування – як буде розвиватися протест?

– Я сподіваюся, що він ставатиме все більш масовим. Тому що в нормальній державі, коли на вулицю виходить більше ста тисяч людей, уряд йде у відставку.

Це норма для вільної, цивілізованої та демократичної держави.

У нас усе навпаки – у нас захоплена держава. Захоплена одним кримінальним угрупованням під керівництвом найбільш вмілого, після Януковича, бандита в регіоні – Володимира Плахотнюка.

Про нього вже знає вся Європа. Про нього вже знає увесь світ. Він починав як сірий кардинал президента Вороніна – його так називали. А потім він став володіти своєю партією, зумів захопити банки, державні інститути, правосуддя.

І ось недавно шляхом корупції, шляхом шантажу, кримінальних справ він зміг створити коаліцію під себе. Від самого початку він хотів, щоб його призначили прем'єр-міністром, а потім погодився на те, щоб його людина стала прем'єром, а він діє так, щоб за півтора місяці стати президентом Республіки Молдова.

У Кишиневі Плахотнюк хоче створити диктатуру.

Ми розуміємо, що це треба зупинити зараз, тому що ми втрачаємо шанси на безкровну зміну режиму. Потім це буде можливо лише як з Каддафі чи Януковичем.

– Як вчинять протестувальники, якщо рішення Конституційного суду щодо нелегітимності нового уряду буде не на вашу користь?

– А воно і буде не на нашу користь.

Рішення вже готове. Увесь світ має знати, що Конституційний суд – один з інститутів, захоплених цим олігархічним угрупованням. Проти цього ми і протестуємо і вимагаємо дострокових виборів.

– Водночас ЄС і США виступили проти дострокових виборів і готові працювати із зовнішнім урядом...

– Наскільки я розумію, всі наші партнери хочуть стабільності в державі. Вони хочуть діалогу з тією владою, яка представляє народ.

На жаль, вони, напевно, не розуміють, що наш народ не хоче мати нинішніх парламентаріїв, не хоче Плахотнюка. Народ хоче дострокових виборів.

І наші західні партнери, і не тільки вони, але й Україна, Росія і весь світ повинні зрозуміти, що демократія повинна існувати не тільки в Америці і в Європі, але й у Молдові. Демократія реалізується через вибори. Коли народ виступає проти своїх правителів, які його обманювали протягом ось уже шести років, він повинен мати право поміняти їх.

Фото BBC 

– І що на ці аргументи відповідають посли європейських країн та США?

– Я розмовляв з усіма ними. Вони все розуміють, і вони не схвалюють методи, якими діє нинішня влада. Але, з іншого боку, вони не хочуть втручатися в наші внутрішні справи.

Ми попросили їх допомогти налагодити нормальний діалог з нашими парламентаріями, з нинішнім головою парламенту, з прем'єр-міністром. Щоб влада не перешкоджала нашим акціям. В першу чергу, щоб вони закривали кримінальні справи, без будь-яких підстав порушені проти протестувальників.

– Вони йдуть назустріч у даному випадку?

– На жаль, їх можливості обмежені. Вони не можуть втручатися, як вони кажуть, у наші внутрішні справи...

– Як ви оцінюєте позицію Києва у вирішенні нинішньої кризи?

– Жодним чином не можу оцінити,

нинішня позиція Києва є абсолютно пасивною. У мене не було зустрічей з українським послом і мені невідомо про подібні зустрічі з лідерами протесту.

Чи розчаровує це? Скажімо так: після розчарування від позиції Румунії, ЄС і США більше розчаруватися неможливо.

До речі, додам, що так само пасивною є і позиція Москви – принаймні, в публічній площині Росія не висловлювала свою позицію щодо нашої ситуації.

– Часто йдеться про бізнес-проекти і навіть про дружбу Володимира Плахотнюка і Петра Порошенка. Чи можна говорити про неофіційну підтримку Плахотнюка з боку українського президента?

– Мені лишається тільки сподіватися, що між ними – лише бізнес.

Ми всі знаємо, що вони були партнерами по бізнесу. Більше того – знаємо, що цей бізнес свого часу був рейдерськи захоплений людьми Плахотнюка. Якою є роль у цій історії Петра Порошенка – мені невідомо.

Дуже сподіваюся, що всі розмови про їхню дружбу – не більше ніж піар Плахотнюка. Хоча б тому, що не можна дружити із сутенером.

Принаймні, про якусь політичну підтримку з боку українського президента нам невідомо.

– Як ви вважаєте, чи можливо ще вирішити нинішній конфлікт без крові?

– Можна і треба. Але треба розуміти, що люди не зупиняються.

В Республіці Молдова не буде спокою, поки існуватиме цей злочинець номер один в Європі (очевидно, таким Нестасе вважає Плахотнюка. – ЄП). Поки у нас не буде нормальної демократії, як в Європі.

Фото NewsMaker 

– Але ж протест може призвести до зворотного. Зростають шанси приходу до влади проросійських сил і повного розвороту Молдови в бік Євразійського союзу.

– Ми не боїмося жодних геополітичних страшилок. Хочу нагадати – у 2001 році у нас було те саме.

Комуніст Воронін прийшов до влади як проросійський політик, і за півроку всі перейшли до курсу на євроінтеграцію.

Тому хочу запевнити – жодної зміни вектора не буде.

Платформа, яку я представляю – це структура, орієнтована на євроінтеграцію.

– Але ваші партнери орієнтовані на РФ!

– У нас немає партерів.

– Партнери за протестом.

– Ми спільно вимагаємо виборів. Ми не створюємо жодних партнерств або альянсів – ми протестуємо як громадянське суспільство. Ми хочемо демократії. А демократія реалізується через вибори. Правильно?

– У разі дострокових виборів і входження до парламенту ви готові координуватися, вступати в коаліцію з нинішніми парламентськими проєвропейськими партіями?

– Нинішні партії не проходять до парламенту. Туди пройдуть зовсім інші партії.

І про європейський курс. Ми можемо втратити шанс створити в парламенті абсолютно нову проєвропейську коаліцію. Зараз така можливість ще є, але за рік, за два, за три у нас такої можливості вже не буде.

Чим далі, тим гірше.

Люди вже перестають вірити європейській інтеграції, не через те, що Європа погана або інтеграція погана, ні.

А через те, що ті політики, які представляли цей вектор: Плахотнюк, Філат, Гімпу – обікрали свій народ.

Зрештою, ідея євроінтеграції в Молдові сильно дискредитована.

– І все ж, якщо старі партії все-таки пройдуть – чи готові ви об'єднуватися з ними? І на яких умовах?

– На умовах декриміналізації наших інститутів влади. Декриміналізації конституційного суду і всіх структур. На цих принципах – звісно, готові. Всі депутати можуть входити в такий альянс.

– В тому числі проросійські сили: і соціалісти, і партія Ренато Усатого?

– Якщо вони дотримуватимуться цих принципів.

Я вам можу сказати, що у нас була така розмова з представниками цих партій, і вони погодилися з нашою ініціативою. Вона є такою:

незалежно від того, хто має більшість, а хто – меншість, протягом року-півтора ми забуваємо про геополітичні суперечки і займаємося спільною справою.

Це деолігархізація, декриміналізація всіх структур влади, в тому числі правових структур.

– А ви впевнені, що можливо відмовитися від геополітики? Адже Москва чинить торговельний тиск, і вам доведеться одразу приймати геополітичні рішення – піддаватися на тиск чи ні, йти на компроміс з РФ чи ні. Давайте дивитися правді в очі.

– У нас будуть відносини з усім світом, не лише з Москвою чи з Вашингтоном. Ми хочемо жити. Ви розумієте? Жити не як раби якихось там інтересів, західних чи східних, а як громадяни цієї країни.

У нас злидні. Бідними вважаються вже понад 70%. Поїдьте в наші села, подивіться, як там живуть.

Ми хочемо інтеграції, але яка інтеграція, якщо ми не спроможні піднятися на рівень європейських держав?

Так що геополітику ми залишимо на потім.

Інтерв'ю взяв Юрій Панченко,
редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.