ЄС допоможе електростанціям експортувати обладнання

Середа, 4 червня 2014, 14:33

Європейський ринок електростанцій, що працюють на вугіллі, може отримати фінансову  допомогу для експорту обладнання, повідомляє програмний документ Єврокомісії, незважаючи на неприйняття зеленими партіями будь-яких субсидій, пов’язаних з вугіллям.

Як відомо, вугілля – це викопне паливо, що найбільше забруднює навколишнє середовище, виділяючи двічі більше вуглекислого газу, коли використовується для вироблення електроенергії.

Як результат, Європейський Союз згорне субсидії для вітчизняних вугільних електростанцій до 2018 року, що цілком відповідає його зусиллям закріпити за собою імідж лідера боротьби зі зміною клімату.

Однак програма, підготовлена чиновниками відділу торгівлі Єврокомісії говорить про те, що пільгові кредити на покриття експортних витрат повинні бути подовжені для найновіших вугільних електростанцій.   

"Треба визнати, що на глобальному рівні вугілля як важливе джерело виробництва енергії не збирається негайно зникати", йдеться в документі, поширеному серед представників країн-членів ЄС.

"Делегація ЄС повинна усвідомити логічність того, що експортно-кредитне співтовариство ОЕСР може створити стимули для подальшого використання вугілля як джерела енергії  найбільш сприятливим для клімату шляхом ", говориться в документі з посиланням на Організацію економічного співробітництва і розвитку.

Дипломат ЄС,  котрий говорив на правах збереження анонімності, заявив, що документ був неформальним, але отримав схвальні відгуки від "більшості держав-членів", повідомляє EurActive.

Дипломат додав, група ОЕСР з експортних кредитів буде обговорювати це питання в кінці цього місяця.

Розміри кредитів не величезні, але екологічні лобісти кажуть, що будь-яке фінансування вугілля повинно бути припинене.

У квітневому меморандумі про вугільні фінанси група збереження Всесвітнього фонду дикої природи заявила, що країни по всьому світу надали $ 7 млрд. (€ 5,1 млрд.) для розробки вугілля за кордоном на період 2007-2013 років.  

З них частка пільгових кредитів на експорт склала близько $5 млрд. (€ 3,6 млрд.). Німеччина та  Франція були визнані найбільшими постачальниками в Європі.

В той же час ЄС прагне бути лідером глобальної боротьби із зміною клімату. Цілком ймовірно, що Європі таки вдасться досягти цілей, поставлених на 2020 рік, тобто скоротити викиди вуглекислого газу на 20% порівняно з рівнем 1990 року.

Такі країни, як Польща, яка багато в чому залежить від вугілля для власного виробництва електроенергії , говорять , що для ЄС немає ніякого сенсу скорочувати викиди, котрі складають 11% від глобальних показників, поки  такі великі країни як Китай і США не погодитися на скорочення використання вугілля для виробництва електроенергії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.