Корупція руйнує енергетичний сектор Балкан - звіт

Вівторок, 24 червня 2014, 10:28

Від Хорватії до Чорногорії, тіньові енергетичні договори підривають економіку регіону, стверджує звіт Балканської групи політичних досліджень, який буде оприлюднений у вівторок, 24 червня, на Тижні сталого розвитку енергетики Європейської комісії.

Зокрема, звіт під назвою "Кому вигідна корупція на високому рівні в енергетичному секторі в Південно-Східній Європі?" зосереджує увагу на корупційних скандалах останніх років.

Поміж них найгучнішими були вугільний скандал, пов’язаний із сербською "Колуброю"; угода з хорватською компанією INA-MOL, яка принесла колишньому прем’єр-міністру Хорватії Іво Санадеру €10 млн хабара, за що у 2012 році його засудили до 10 років позбавлення волі; македонський електричний картель з чотирьох фірм, який диктував ціни на імпорт електрики за тендером 2012 року; чорногорський скандал USAID, в якому американські гроші, віддані уряду, перейшли до тіньового бізнесмена.

В усіх цих випадках, за винятком хорватського, винні так і не були покарані, а іноді навіть не проводилося розслідування.

Боротьба з хабарництвом у регіоні стає ще більш актуальною з огляду на те, що до 2020 року Енергетичне співтовариство планує інвестувати в Західні Балкани €28,8 млрд. А це в свою чергу означає, що пропорційно зросте і корупція.

"30 мільярдів євро – це неймовірна сума. Уявіть, скільки це - 10% чи 15% від неї. Наскільки багатими ви стаєте", - прокоментував ситуацію Гаррет Танкосіч-Келлі з Мережі обмінів Південно-Східної Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: