Саміт ЄС обговорить пропозицію про створення енергетичного союзу - Еттінгер

Четвер, 19 червня 2014, 09:13

Глави держав і урядів країн Європейського союзу на саміті 27 червня розглянуть пропозицію прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска про створення енергетичного союзу в рамках ЄС, повідомив європейський комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, повідомляє Інтерфакс.

"Дональд Туск запропонував шість пунктів, що визначають зміст такого союзу", - сказав Еттінгер, відповідаючи на запитання журналістів у середу, 18 червня,  ввечері в Асоціації міжнародної преси у Брюсселі.

"З них п'ять повністю відповідають енергетичній політиці ЄС. Але енергетичний союз передбачає єдину структуру, яка купує газ для ЄС із зовнішніх джерел і визначає єдину ціну. Ми попросили Європейську раду, яка збирається в Брюсселі наступного тижня, розглянути це питання. Проблема в тому , що ми поки не завершили формування єдиного газового ринку ЄС і у нас в різних країнах газ коштує по-різному ", - пояснив єврокомісар.

"Чим більше монополії, тим вище ціна - це закон ринку. Якщо ми завершимо створення єдиного енергетичного ринку ЄС шляхом будівництва додаткових трубопровідних з'єднань, то можемо знизити ринкову ціну", - заявив Еттінгер.

За його словами, якщо буде газовий ринок, а в Естонії, наприклад, газ виявиться дорожче, ніж у Німеччині, то німецькі торговці будуть перекачувати його в Таллінн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.