Червнева інфляція в Німеччині підтверджена на рівні 1%, як і очікувалося

П'ятниця, 11 липня 2014, 09:21

Споживчі ціни в Німеччині, гармонізовані зі стандартами Євросоюзу, зросли у червні 2014 року на 1% в річному вираженні, свідчать остаточні дані Федерального статистичного управління країни (Destatis).

Таким чином, інфляція прискорилася з травневого рівня в 0,6%, що стало мінімальним з лютого 2010 року. Щодо травня ціни минулого місяця зросли на 0,4%.

Темпи зміни обох показників збігаються з попередніми оцінками і з прогнозами аналітиків, опитаних агенцією Bloomberg.

Споживчі ціни, розраховані за німецькими стандартами, піднялися в червні на 1% порівняно з аналогічним місяцем 2013 року і на 0,3% у порівнянні з травнем, що також відповідало попередніми даними і очікуванням ринку.

Посилення інфляції в Німеччині може сигналізувати про відносний успіх недавніх заходів Європейського центрального банку, який на початку червня знизив базову відсоткову ставку за кредитами до нового історичного мінімуму в 0,15%, а також встановив від'ємне значення ставки за депозитами і оголосив про плани провести кілька раундів цільового довгострокового кредитування.

Ціни на продукти харчування в Німеччині знизилися в червні на 0,1% щодо травня. Алкоголь і тютюнові вироби подешевшали на 0,2%, одяг і взуття - на 2,3%. Разом з тим вартість моторного палива збільшилася на 1,3%.

За оцінками опитаних Bloomberg експертів споживчі ціни у 18 країнах єврозони в червні підвищилися на 0,1% порівняно з травнем і збільшилися на 0,5% в річному вираженні, що є мінімальним рівнем з 2009 року. Таким чином, девятий місяць поспіль інфляція залишається нижче 1%, тоді як орієнтир ЄЦБ становить 2%.

Підсумкові дані про інфляцію в єврозоні будуть оприлюднені 17 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.