БДІПЛ ОБСЄ рекомендує завершити виборчу реформу в Україні до наступних виборів

Вівторок, 15 липня 2014, 15:06

Президентські вибори в Україні, що характеризувалися високою явкою виборців, значною мірою були проведені у відповідності до міжнародних зобов’язань та з дотриманням основоположних свобод на переважній більшості території України, попри загрозливу ситуацію з безпекою в Донецькій та Луганській областях, а також спроби зірвати виборчий процес незаконними збройними формуваннями.

Про це у вівторок повідомили у прес-службі Центральної виборчої комісії.

Такі висновки остаточного звіту Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (БДІПЛ ОБСЄ) оприлюднив під час зустрічі з заступником голови ЦВК Андрієм Магерою директор БДІПЛ ОБСЄ Міхаель Лінк.

Звіт місії містить також низку рекомендацій до органів влади, політичних партій та громадянського суспільства нашої держави з метою подальшої підтримки їхніх зусиль з проведення виборів відповідно до зобов’язань в межах ОБСЄ та інших стандартів у сфері демократичних виборів.

Зокрема, йдеться про завершення виборчої реформи до наступних виборів і уникнення внесення змін до законодавства напередодні виборів. Пропонується подальше делегування регуляторних повноважень ЦВК як головному органу, відповідальному за реалізацію законодавства про вибори, з метою надання йому достатньої гнучкості для швидкого реагування на зміни політико-безпекової ситуації.

БДІПЛ ОБСЄ рекомендує переглянути й методику призначення членів ОВК з метою кращого забезпечення професіоналізму і стабільності в їх роботі. А також забезпечити відповідність кількості членів комісії, призначених на кожному рівні, фактичним потребам організації виборчого процесу.

При цьому, на думку фахівців місії, доцільно розглянути питання збільшення кількості ОВК або, за умови, коли ця комісія повинна управляти великою кількістю ДВК, варто було б надати можливість встановлювати робочі центри на районному рівні.

В остаточному звіті пропонується також удосконалити нормативні положення, що регулюють фінансування кампанії, задля підвищення прозорості виборчих фондів.

Не оминули увагою європейські спостерігачі й перегляд правового регулювання питань, пов’язаних з участю у виборах громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях в Автономній республіці Крим та місті Севастополь.

При цьому наголошується про розширення можливостей для їхньої участі у виборчому процесі.

Також рекомендується повторний розгляд парламентом напередодні наступних виборів нещодавно запропонованих МВС України поправок до Кримінального кодексу України щодо визначення виборчих правопорушень та підвищення відповідальності за їх вчинення, також і купівлю голосів.

Окрім того, на думку місії, виборче законодавство має визначити чітку систему санкцій, пов’язаних з порушенням його положень, які стосуються засобів масової інформації, а також компетентний орган, який розглядатиме ці порушення.

У свою чергу Магера подякував представникам Бюро за співпрацю та надану допомогу під час проведення позачергових президентських виборів.

Він наголосив, що Центральна виборча комісія відкрита до подальшого співробітництва, причому не тільки під час проведення виборів в Україні, а й в межах інших заходів, які проводить БДІПЛ ОБСЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.