В ОБСЄ говорять про необхідність переговорів тристоронньої групи з лідерами проросійських сепаратистів

Вівторок, 15 липня 2014, 09:12

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркхалтер підкреслює важливість переговорів тристоронньої контактної групи з лідерами незаконних збройних угруповань у Східній України, щоб підготувати ґрунт для проведення переговорів про припинення вогню.

Про це у вівторок повідомив УНІАН.

За повідомленням ОБСЄ, Буркхалтер говорив про це у телефонних розмовах з міністрами закордонних справ України й Росії Павлом Клімкіним та Сергієм Лавровим, які відбулися цього понеділка.

"Буркхалтер підкреслив важливість та актуальність переговорів тристоронньої контактної групи з лідерами незаконних збройних угруповань у східній частині України, щоб підготувати ґрунт для проведення переговорів про припинення вогню", - повідомляє ОБСЄ.

В організації наголошують, що Буркхалтер підкреслив необхідність "не витрачати на це додаткового часу, адже ОБСЄ днями працювала для проведення цієї відеоконференції і очікувала на підтримку і добру волю всіх відповідних сторін".

"ОБСЄ готова моніторити припинення вогню, як тільки буде досягнута політична угода", - наголосив Буркхалтер.

В ОБСЄ повідомляють, що головуючий запевнив своїх співрозмовників: організація зможе також відігравати роль у сприянні звільненню заручників та ув'язнених. "Обидва співрозмовника вітали цю пропозицію і запропонували головуючому та спеціальній моніторинговій місії розглянути це питання", - зазначається в повідомлені.

Крім того, в обох розмовах Буркхалтер обговорив пропозицію Російської Федерації ухвалити рішення щодо моніторингу ОБСЄ на двох російських прикордонних пунктах.

"За наявності політичної волі обох сторін в разі, якщо ОБСЄ відіграватиме таку додаткову функцію, Буркхалтер буде просити всі держави-учасниці конструктивно і прагматично сприяти раніше погодженому мандату. Він додав, що місія ОБСЄ з оцінки потреб буде розгорнута як можна швидше", - йдеться в повідомлені.

Одночасно Буркхалтер нагадав, що ОБСЄ також прискорювала плани в рамках мандату спеціальної моніторингової місії щодо можливого використання безпілотних літальних апаратів, у тому числі в прикордонній зоні.

"Він із задоволенням зазначив, що обидва міністри заявили про свою підтримку таких заходів", - наголошують в ОБСЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.