Заборона імпортної продукції призведе до розвитку "чорного ринку" в Росії - Bloomberg

П'ятниця, 8 серпня 2014, 17:50

Ресторанний бізнес в Росії вже зазнає збитків від нестачі італійського пармезану, австралійського м'яса та норвезького лосося. Заборона на ввезення імпортних продуктів до Росії, згідно з розпорядженням уряду РФ, як відповідь на санкції ЄС, США, Австралії фактично поставила на коліна ресторанний бізнес у Росії.

Таких висновків дійшли аналітики Bloomberg, проаналізувавши наслідки запровадженого ембарго на імпорт продуктів.

Результатами санкцій найбільше незадоволені провідні російські ресторатори.

"Насправді це катастрофа для ресторанного ринку, оскільки 50% продуктів імпортується", - сказала Олена Мазур, речник найбільшого оператора сімейних ресторанів в Росії та СНД ВАТ "Росинтер Ресторантс Холдинг" .

Згідно з урядовою статистикою, до запровадження заборони на імпорт, Росія купувала за кордоном продукти на $43 млрд щороку.

Тепер італійський сир "Грана Падано", іспанський хамон та соковиті помідори вже не з'являться в меню, пояснюють в ВАТ "Росинтер Ресторантс Холдинг".

В такій ситуації рестораторам потрібно проявити неабияку креативність, щоб замінити імпортовані раніше продукти високої якості.

Експерти пояснюють запроваджене ембарго на імпортні продуктів дуже просто. На їхню думку, президент РФ Володимир Путін стимулює споживачів звернути увагу на національного виробника.

Однак менеджери найбільших ресторанних мереж в Росії стверджують, що м'ясо російського виробництва неякісне.

"Ми змушені будемо купляти м'ясо найгіршої якості за завищеними цінами", - говорить Заліна Абдусаламова, яка представляє Kinds Meat Co. Її компанія доставляє м'ясо для ресторанів готелів Marriott, Radison та Novotel Hotels.

Ресторатори вже шукають інші ринки хорошого м'яса. Білорусь пропонує свою продукцію, однак її замало для великого російського ринку.

"Росія не продукує достатньої кількості якісної свинини. Білорусь вже продає нам м'ясо, але ця маленька країна не в змозі забезпечити ковбасами велику Росію", - пояснюють в Kinds Meat Co, пише Bloomberg.

На думку експертів, все йде до того, що в Росії знову запрацює "чорний ринок", як в часи СРСР, вважає Bloomberg.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: