Угода про "вільне небо" з ЄС переноситься на невизначений термін

Понеділок, 13 жовтня 2014, 14:24

Угода про відкрите небо між Україною та Європейським союзом залишається заблокованою через неврегульоване питання Гібралтару.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на джерела в Раді ЄС.

"Незважаючи на загальну підтримку авіаційної Угоди з Україною, ще не вирішені внутрішні труднощі стосовно Гібралтару. Рада ЄС та керівництво просуватимуть цей документ якнайшвидше; але на даному етапі немає конкретних термінів, коли саме буде ухвалено рішення", - констатували в Раді ЄС.

Як відомо, очікувалося, що угода про єдиний авіаційний простір мала бути підписана ще в червні, але через невирішеність питання терміну "територія" в контексті Гібралтару документ станом на сьогодні не підписаний. Угода була парафована ще у 2013 році.

Цей документ гарантуватиме доступ на український ринок європейських low-cost компаній, право українських та європейських компаній здійснювати рейси між Україною та країнами ЄС без міждержавного погодження маршрутів.

Таку інформацію ЄвроПравді підтвердив високопосадовець зі структур ЄС. "Найближчими днями це питання знову буде порушуватися, однак поки ніхто не може дати відповідь, когда статус Гібралтару буде вирішений",- пояснив він.

За словами європейського чиновника, довгий термін вирішення цієї проблеми був пов'язаний із політичною ситуацією у Великій Британії. "До проведення референдуму про незалежність Шотландії (пройшов 18 вересня. - Ред.) британському уряду було не до цієї проблеми. Тепер теоретично можна нею зайнятися - але невдовзі подібний референдум можливий в Іспанії", - пояснив він.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.