Україна подає в СОТ скаргу на Росію

Четвер, 23 жовтня 2014, 16:24

Україна звернулася до Світової організації торгівлі щодо порушення Росією двосторонньої угоди та міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів через заборону Россільгоспнагляду на постачання та транзит рослинної продукції з України до Росії.

Про це міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка зазначив під час брифінгу, повідомляє сайт відомства.

За словами міністра, в цілому за 9 місяців 2014 року на територію Російської Федерації було завезено 81 тис. тонн плодоовочевої продукції та картоплі (за весь 2013 рік - 133,2 тис. тонн) на загальну суму $45,8 млн.

"Таким чином, якщо заборона діятиме до кінця поточного року, втрати сільгосптоваровиробників можуть становити до 17 млн доларів, а можливі втрати після продовження дії заборони у 2015 році, можуть скласти до 62 млн доларів", - зазначив міністр.

Як відзначив Швайка, Держветфітослужба, вивчивши ситуацію, що склалася, переконана, що російська сторона, вчиняючи такі дії, не дотримується положень двосторонньої угоди та міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів, оскільки офіційних звернень від російської сторони про порушення до України не надходило.

Про це відповідним листом поінформовано Мінекономрозвитку, яке в свою чергу вже звернулося до центру обробки запитів СОТ, зазначив він.

Нагадаємо, з 22 жовтня набирає чинності заборона Росії на постачання та транзит рослинної продукції з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.