СОТ розсудить

Середа, 15 жовтня 2014, 12:01 — Юрій Панченко, Європейська правда

Українсько-російські торговельні конфлікти можуть призвести до першого спору між двома країнами,  що буде розглядати Світова організація торгівлі (СОТ).

При цьому його ініціатором може виявитися зовсім не Україна, яка має проблеми у зв'язку з необґрунтованими заборонами на імпорт продуктів харчування до РФ.

Директор департаменту торговельних переговорів Мінекономрозвитку РФ Максим Медведков у вівторок 14 жовтня заявив, що Росія готова подати до СОТ позов до України через запровадження нею антидемпінгового мита на ввезення азотних добрив – нітрату амонію.

"Найближчим часом, до кінця року, ми розглядаємо можливість позову у зв'язку з прийняттям Україною антидемпінгових заходів щодо російського нітрату амонію", – пояснив Медведков.

За його словами, в 2013 році експорт цієї речовини з Росії до України становив близько $59 млн.

Зміст спору – в підвищенні Україною мит на ввезення нітрату амонію з Росії. Таке захисне мито діяло і раніше, проте в червні цього року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі не тільки продовжила її ще на 5 років, але і підвищила з 11,91% до 36,03%.

Згідно з рішенням, яке набрало чинності 8 липня, антидемпінгові мита встановлені в таких розмірах: для МХК "Єврохім" та інших російських виробників – 36,03% (було 10,78%), для ВАТ "Дорогобуж" вони підвищені з 9,76% до 20,51%.

Важливо, що дане рішення було прийнято на підставі заяви підприємств Ostchem, що входять до складу фінансово-промислової Group DF Дмитра Фірташа.

Як зазначає співрозмовник ЄвроПравди, знайомий з ходом торгового спору, позиція російських виробників базується на тому, що раніше адміністративний суд скасував дію антидемпінгового мита для "Єврохім". "У такому разі продовження дії цього мита, а тим більше – його збільшення може трактуватися як порушення норм СОТ", – пояснив він.

В українському МЕРТ поки уникають коментарів. "Безумовно, Російська Федерація може скористатися процедурою врегулювання спорів, це її право, кожна країна-член СОТ може так робити. Відповідна аргументація від РФ поки ще в Мінекономіки не надійшла, а отже, коментувати по суті справи поки несвоєчасно", – заявили в прес-службі міністерства.

Між тим рішення щодо цього спору в першу чергу вигідне російському уряду. "Якщо РФ зможе довести порушення української сторони, то їхнім основним надбанням стане незниження мит", – упевнений директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Нагадаємо, процедури СОТ займають в середньому півтора роки, а рішення, прийняте на користь позивача, не дає можливості вимагати компенсації. Тож бізнес вдається до процедур СОТ лише у крайньому випадку.

Одночасно доведений факт порушення можна буде використовувати з пропагандистською метою, як доказ, що такі порушення носять регулярний характер, вважає експерт.

Варто відзначити, що Україна і так вже має не найкращу репутацію в СОТ.

Зараз проти нашої країни відкрито лише два спори – за зверненням Молдови та Японії. 

Проте заходи попередніх урядів щодо захисту національних виробників – в першу чергу автомобільних – вже призвели до численних протестів країн-членів СОТ.

Не додала Україні авторитету і спроба переглянути свої зобов'язання в СОТ. Такі дії були названі спробою підірвати міжнародну торговельну систему. Хоча вони проводилися урядом Миколи Азарова, в СОТ навряд чи забули, що цю заявку подало українське Мінекономрозвитку, яке тоді очолював Петро Порошенко.

В такій ситуації Україні слід уважно піклуватися про свій імідж в організації.

Страховкою від нових репутаційних ризиків може стати звернення до СОТ, подане Україною щодо дій Росії.

При цьому такий позов має бути поданий якомога швидше, аби рішення було прийнято першим.

"Своїми діями РФ порушила безліч принципів СОТ. Досі уряд не подавав звернень до СОТ, оскільки не вірив у ефективність цього інструменту. Проте загроза російського позову повинна стати достатнім стимулом для цього", – упевнений Василь Юрчишин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.