В Греції - обвал ринків через можливі дострокові парламентські вибори

Середа, 10 грудня 2014, 10:42

На Афінській фондовій біржі сталося рекордне падіння акцій і підвищення прибутковості суверенних облігацій.

Про це повідомляє агенція Інтерфакс, цитуючи грецькі та світові ЗМІ.

Грецький індекс ASE впав у вівторок майже на 13% на новині про те, що уряд країни вирішив перенести вибори президента з лютого 2015 року на грудень 2014 року.

Акції Attica Bank втратили 26%, National Bank of Greece впали в ціні на 20%, Piraeus Bank – на 16%. Прибутковість трирічних облігацій Греції піднялася вище 8%, пише The Financial Times.

Прем'єр Антоніс Самарас висунув на пост президента колишнього єврокомісара Ставроса Дімаса.

Президента обирає парламент Греції кваліфікованою більшістю, якої провладна коаліція не має. Якщо парламент з трьох спроб (тури голосування призначено на 17, 22 і 29 грудня) не зможе обрати президента, будуть призначені дострокові парламентські вибори.

На виборах правляча коаліція може поступитися опозиційній партії "Сіріза", яка виступає за розрив відносин з міжнародними кредиторами, списання боргів і збільшення держвидатків.

Як сказав агентству фондовий менеджер Frankfurt-Investment Trust Раймунд Заксингер, якщо в Греції відбудуться нові вибори, на них відносну більшість голосів можуть отримати радикальні ліві партії, що загрожує серйозними наслідками для банків і кредиторів.

Аналітик Capital Group написав, що програма дій опозиційної партії "Сіріза", яка проводила в листопаді зустрічі з інвесторами в Лондоні – це "гірше, ніж комунізм".

"Греція в наступні півроку може виявитися для глобальних ринків важливішою, аніж Росія та Україна в 2014 році, – сказав Financial Times головний економіст Renaissance Capital Чарльз Робертсон. – Можлива перемога "Сірізи" може змусити єврозону обирати між бюджетним союзом (що означатиме списання боргів Греції) та першим виходом країни з єврозони".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.