Норвезька валюта обвалилась до мінімуму за 5 років через падіння цін на нафту

Четвер, 11 грудня 2014, 13:22

Центробанк Норвегії несподівано знизив базову процентну ставку вперше за два роки, норвезька крона впала до мінімуму за п'ять років.

Ставка зменшена з 1,5% до 1,25%, йдеться у повідомленні ЦБ Норвегії.

"Ціни на нафту різко впали, і перспективи зростання норвезької економіки послабились. Тому відсоткову ставку знижено", - сказав голова ЦБ Ейстейн Ольсен.

За словами Ольсена, ймовірність ще одного зниження ставки в наступному році становить 50%.

ЦБ також погіршив прогноз зростання економіки Норвегії в 2015 році з очікуваних у вересні 2,25% до 1,5%. За його оцінками, інвестиції в нафтовий сектор скоротяться на 15% наступного року, а не на 10%, як передбачалося раніше.

Курс норвезької крони до євро впав у ході торгів четверга на 1,8%, до мінімуму з 2009 року. З початку року крона подешевшала на 7% в парі з євро. 

Для порівняння, курс російського рубля до євро від початку року знизився на 49%, постійно оновлюючи історичні мінімуми. Як відомо, на російську економіку додатково тиснуть санкції Заходу, а також недиверсифікованість російського ВВП.

Нагадаємо, раніше Норвегія, яка є найбільшим виробником нафти серед країн Західної Європи, заявляла, що не буде змінювати бюджетну політику через скорочення нафтової виручки, яке спричинене падінням цін на світових ринках.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.