Санкції проти Росії працюють, але необхідно посилити тиск на Москву - Могеріні

П'ятниця, 23 січня 2015, 15:04

Санкції проти Росії працюють, однак необхідно посилити політичний та дипломатичний тиск на Москву.

Про це заявила верховний представник Європейського союзу у закордонних справах і політиці Федеріка Могеріні в інтерв'ю CNN.

"Економічні санкції працюють. Російська економіка страждає, страждають і громадяни Росії від цих змін в економіці. Незмінною залишається поведінка Росії. Ми отримуємо суперечливі знаки. Офіційні заяви російських лідерів. В один день вони кажуть, що мінські домовленості залишаються відправною точкою і вони згодні їх виконувати. А на наступний день домовленості не виконуються. Я б сказала, що нам необхідно посилити політичний та дипломатичний тиск на Росію", - сказала Могеріні.

За її словами, коли в березні Євросоюз буде розглядати рішення про продовження санкцій, важливим моментом буде не тільки ситуація на сході України.

"Невизнання анексії Криму залишиться для нас базовим принципом підтримання санкцій проти Росії", - сказала Могеріні.

Вона також висловила впевненість, що європейська і західна єдність залишиться такою і не розпадеться при розгляді російського питання.

"Найдивнішим і, можливо, вражаючим для російської влади є факт єдності Заходу і неможливість вбити між нами клин, і я розраховую, що ми залишимося згуртованими", - додала вона.

Як повідомлялося, 19 січня Євросоюз навіть не обговорював повернення до звичних стосунків з Росією. Федеріка Могеріні наголосила на погіршенні ситуації на Донбасі і підкреслила, що жодних підстав для пом’якшення санкцій наразі немає.

Україна запропонувала Росії підписати графік імплементації мінських угод в редакції від 13 листопада і забезпечити припинення вогню з 19 січня.

Останніми днями ситуація на Донбасі суттєво погіршилися, Росія продовжує відправляти через кордон нову техніку, але досі офіційно не визнає своєї участі у збройному конфлікті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.