Могеріні: Ніякої нормалізації з Росією немає, це – одноголосне рішення

Понеділок, 19 січня 2015, 19:31

Євросоюз навіть не обговорював повернення до звичних відносин з Росією.

Про це заявила Високий представник ЄС з питань міжнародної та безпекової політики Федеріка Могеріні на прес-конференції  за підсумками засідання Ради ЄС.

Вона підтвердила, що Рада ЄС у закордонних справах (на рівні глав МЗС країн-членів Євросоюзу) у понеділок обговорювала стратегічні перспективи встановлення діалогу між ЄС та Росією. Це обговорення пов’язане з тим, що в березні спливає термін дії перших персональних санкцій, які введено проти окремих громадян РФ через анексію Криму.

"Ми почали готуватися до засідання Ради ЄС в березні, коли ми маємо ухвалити рішення про продовження цих санкцій", - пояснила вона.

"Рішення (яке Рада ЄС ухвалить в березні) буде базуватися на політиці невизнання анексії Криму і це не буде змінено", - додала дипломат.

"Початок стратегічних дебатів жодним чином не означає зміну політики Євросоюзу щодо Росії. Ми в ЄС досі маємо об’єднаний, спільний підхід у питанні тиску на РФ, і він не змінюється. Але ми маємо підготувати березневе рішення, щоби зберегти цю єдність", - наголосила Могеріні.

Керівник європейського зовнішньополітичного відомства наголосила на погіршенні ситуації на Донбасі і підкреслила, що жодних підстав для пом’якшення санкцій наразі немає.

"Ситуація на Сході України стала суттєво гіршою, ніж це було ще кілька тижнів тому... Тому немає нормалізації, немає жодного повернення до "звичних відносин з Росією". Це – одноголосне рішення міністрів закордонних справ", - стверджує Федеріка Могеріні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.