Bloomberg: Путін втрачає підтримку друзів-олігархів через Україну

П'ятниця, 23 січня 2015, 18:10

Оточення російського президента Володимира Путіна скоротилося з десятків соратників-олігархів до невеликої групи прихильників його жорсткого курсу.

Про це пише Bloomberg з посиланням на двох давніх партнерів Путіна, які побажали зберегти анонімність через страх репресій.

Падіння рубля лише посилило протестні настрої в найближчому оточенні Путіна. На фоні цього російський президент став з усе більшою підозрою ставитися до тих, хто зобов’язаний йому своїми статками і хто багато втратив від санкцій ЄС і США.

Агенція при цьому зазначає, що 21 найбагатша людина в країні протягом минулого року втратила в цілому $ 61 млрд сукупних статків. Через анексію Криму почало скорочуватись економічне зростання Росії, інфляція зросла до 11,4% - що є найвищим показником серед десяти найбільших економік світу, рубль ослаб на 45%, більш ніж будь яка валюта, яка відслідковується Bloomberg.

На фоні погіршення ситуації на Сході України наростає тривога фінансової і політичної еліти РФ у зв’язку з очікуванням нових витрат.

За словами політичного радника Путіна Сергія Маркова, який допомагав контролювати проведення референдуму в Криму, бізнесмени, які були давніми соратниками російського президента "зараз на периферії". Зараз найближче оточення президента РФ складають секретар радбезу РФ Микола Патрушев, керівник ФСБ Олександр Бортніков, голова Служби зовнішньої розвідки Михайло Фрадков і міністр оборони Сергій Шойгу.

Соціолог Ольга Криштановська вважає, що для Путіна настав дуже важкий час: "Його критикують з обох сторін - і ліберали, і "яструби". За її інформацією, в Кремлі багато хто вважає, що Росія повинна зайняти ще більш жорстку позицію.

"Можливо, вона її вже і зайняла", - відзначає агенція.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков сказав Bloomberg, що йому нічого не відомо про чиє-небудь невдоволення  в оточенні президента його нинішньою політикою щодо України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.