У Молдові нова коаліція розподілила портфелі

Понеділок, 26 січня 2015, 17:56

Ліберально-демократична партія (ЛДПМ) і Демократична партія Молдови (ДПМ) опублікували у понеділок текст угоди про створення політичного "Альянсу за європейську Молдову".

Про це повідомляє NewsMaker.

Документ лідери партій Володимир Філат і Маріан Лупу урочисто підписали в п'ятницю в перерві засідання парламенту.

В угоді наголошується, що двом партіям (отримали 42 місця в парламенті з 101) довелося сформувати уряд "меншості", щоб встановити політичну стабільність в країні і консолідувати суспільство.

Альянс обіцяє реалізувати на практиці всі етапи Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, а також ефективно боротися з корупцією за допомогою деполітизації правових інститутів і реформи системи правосуддя за підтримки Єврокомісії.

Згідно з документом, посади в парламенті та уряді ЛДПМ і ДПМ розподілили наступним чином.

У парламенті, крім посади спікера, демократи отримають керівництво комісіями з права, призначень та імунітету й зовнішньої політики, ліберал-демократи - посаду віце-спікера і керівництво комісіями з питань економіки, бюджету і фінансів, а також охорони здоров'я, соціального захисту, мас-медіа та культури.

Посада прем'єр-міністра за згодою між двома партіями закріплена за ЛДПМ, так само як і посада віце-прем'єра з європейської інтеграції.

ДПМ отримує дві посади віце-прем'єрів - з економіки та реінтеграції.

В уряді у ліберал-демократів дев'ять портфелів міністрів закордонних справ і європейської інтеграції, фінансів, юстиції, внутрішніх справ, оборони, сільського господарства, навколишнього середовища, освіти, охорони здоров'я.

Демократам дісталося шість міністерських посад - міністрів регіонального розвитку і будівництва, транспорту і дорожньої інфраструктури, культури, праці та соцзахисту, інформтехнологій і зв'язку, молоді та спорту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в неділю 30 листопада в Молдові відбулися парламентські вибори. І хоча більшість виборців віддала перевагу проросійським силам, наступний уряд збереже прихильність ідеї євроінтеграції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.