Меркель та Олланд уповноважені Євросоюзом на переговори у Мінську - Могеріні

Вівторок, 10 лютого 2015, 20:25

Канцлер Німеччини та президент Франції мають офіційний мандат Євросоюзу для проведення переговорів з питання врегулювання кризи у "нормандському форматі".

Про це заявила високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні у відповіді на запитання депутатів на засіданні Європарламенту, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Цей формат має мандат Європейського союзу, і це підтверджується рішеннями Ради ЄС. Зокрема, 19 січня цього року всі 28 міністрів (закордонних справ країн-членів ЄС) зробили заяву про те, що ЄС активно підтримує всі дипломатичні ініціативи, які спрямовані на виконання мінських угод.

Можу повідомити, що "нормандський формат" – це те, що ми сприймаємо в якості інструмента виконання мінських угод. Тому ця ініціатива має офіційну підтримку ЄС", - заявила Могеріні.

Високий представник ЄС не бачить проблеми в тому, що наразі Брюссель не бере прямої участі в цих переговорах – за її словами, роль Євросоюзу полягає у підтримці перемовин.

"Моя роль зараз – забезпечувати активну підтримку цих зусиль (Меркель та Олланда)", - зазначила вона.

Глава дипломатичної служби ЄС також відмовилася прогнозувати дії Заходу у разі, якщо зустріч у Мінську не буде успішною: "Ми маємо провести Мінськ-2 для того, щоби імплементувати Мінськ-1. І сьогодні ми не маємо права навіть замислюватися над тим, що ці переговори не матимуть успіху".

Примітно, що лише два дні тому Меркель публічно припускала, що мінські переговори не призведуть до успіху.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.