Росія наполягає на одночасній дії в Україні систем технічних регламентів ЄС і СНД

Понеділок, 22 червня 2015, 11:32

Росія наполягає на одночасній дії в Україні систем технічних регламентів ЄС і СНД.

Про це в інтерв'ю російській агенції РІА "Новости" заявив перший заступник голови Мінекономрозвитку РФ Олексій Лихачов.

"В даний час ми обговорюємо — і це безпосередньо випливає з мінських домовленостей — можливість прийняття якихось взаємовигідних рішень, які дозволять протягом перехідного періоду сім-десять років на території України комфортно існувати двом регулятивним системам", — заявив чиновник.

За його словами, такий механізм дозволить, з одного боку, виконувати зобов'язання, які є в України перед СНД з технічного регулювання, санітарних і фітосанітарних норм, митного регулювання. "З іншого боку, за цей час без шоків, в тому числі для своєї економіки, для своїх підприємств переходити на ті правила гри, які встановлюються в Брюсселі", — додав заступник міністра.

"Ця ідея народилася на переговорах серед інших пропозицій. Я знаю, що самі українці зверталися до Брюсселя з проханням дати їм триваліші відстрочки по застосуванню європейських технічних регламентів. І ми в жодному разі не наполягаємо ні на авторстві, ні на точному формулюванні цих домовленостей. Нам важливо прийняти практичні кроки, які знімуть наші побоювання", — заявив Лихачов.

Варто зазначити, що українські переговірники цю ідею не поділяють. Більше того, Україна завершує роботу з переходу на техрегламенти ЄС. З 24 технічних регламентів, що діють в Україні, неадаптованих залишилося лише три.

Раніше ЄвроПравда вже писала, що РФ вимагає від України відкласти на 10 років набрання чинності всіма технічними регламентами, адаптованими до норм ЄС.

Олексій Лихачов також прокоментував хід технічних тристоронніх консультацій між Україною, ЄС і Росією про деякі аспекти функціонування зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом. "Хороші новини полягають в тому, що тристоронні переговори на експертному рівні тривають. Вони проходять у різних форматах — і прямі контакти, і обмін документами. Але в чому ми не бачимо просування — так це в результатах переговорів", — визнав заступник голови Мінекономрозвитку РФ.

"Ми працюватимемо приблизно до середини липня з нашими європейськими та українськими партнерами на експертному рівні і готуватися до міністерської зустрічі у другій половині липня", — резюмує Лихачов.

Нагадаємо, ЄвроПравда вже писала про ризики, коли представники РФ прагнутимуть показати безрезультатність технічних консультацій, щоб повернутися до своїх політичних вимог – чергового перенесення набуття чинності режиму вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.