Примус до конструктиву. Позиція ЄС у переговорах з Росією

П'ятниця, 12 червня 2015, 15:25 — Юрій Панченко, Європейська правда
Комісар Сесілія Мальмстрьом. Фото ЄС

Україна, ЄС та Росія розпочали технічні консультації щодо наслідків дії зони вільної торгівлі між Україною та ЄС на російську економіку.

ЄвроПравда вже писала, що відкриття цих консультацій стало успіхом української дипломатії – тепер росіяни мають доводити справедливість побоювань замість обговорень чергового перенесення дії економічної частини Угоди про асоціацію або корекції її тексту (що фактично означає нові переговори з нуля).

Важливою є участь у переговорах представників ЄС. Адже ще донедавна було зовсім не очевидно, чи не перейдуть технічні консультації у двосторонній формат, значно менш вигідний для України.

Цього не сталося, і тепер стратегія РФ до кінця липня (саме до кінця наступного місяця заплановано проведення технічних консультацій) – внести якомога більше пропозицій та ініціатив, щоб вже у серпні заявити про нульовий ефект від технічних консультацій та знов "підняти на щит" свої політичні вимоги.

На щастя, і в Україні, і – що важливіше – в Єврокомісії прекрасно розуміють російську стратегію.

ЄвроПравді вдалося ознайомитися з листом еврокомісара з питань торгівлі Сесілії Мальмстрьом міністру економічного розвитку РФ Олексію Улюкаєву, який є документом для службового користування і ніде не публікувався.

Лист датовано 3 червня – його надіслано саме напередодні першого раунду технічних консультацій, що відбулися 4-5 червня.

Зазвичай дипломатичне листування напередодні важливих переговорів – це формальні побажання успіхів та сподівання на швидке завершення. Саме тому будь-які відхилення від цього "канону" мають неабияке значення.

А тут ці відхилення – просто вражаючі.

"Європейська комісія була і лишається відкритою для дискусій щодо моментів, які турбують Росію", - стверджує Сесілія Мальмстрьом.

"Відповідно до наших спільних операційних висновків, я рада, що ваші служби зустрінуться зі своїми колегами з ЄС та України 4-5 червня в Брюсселі. Важливо, щоб усі три сторони поважали їхні зобов’язання, як це виражено в спільних операційних висновках, і, зокрема, щоб тристоронні переговори на експертному рівні щодо імплементації глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС продовжувалися у своєчасній манері", - пише Мальмстрьом.

Втім, єврокомісара турбують нові питання, порушені Росією. Окрім зауважень, що піднімалися на засіданнях тристоронньої групи, представники уряду РФ порушили нові питання.

Коли з'явилися нові вимоги РФ? Із тексту листа випливає, що це сталося під час двосторонньої зустрічі РФ-ЄС 18 травня.

Хоча 20 квітня Улюкаєв звітував про перебіг тристоронніх переговорів Володимиру Путіну, озвучивши шість вимог РФ, жодну з яких не можна назвати новою. 

Джерела ЄвроПравди свідчать – йдеться про додаткові вимоги в енергетичній сфері, які під час публічної частини розмови Улюкаєва з Путіним не згадувалися. Причому ці вимоги виходять далеко за межі Угоди про асоціацію. 

У будь-якому разі в Єврокомісії чітко дали зрозуміти – вони не дозволять розширення порядку денного технічних консультацій.

Але Росії нагадали – обговорення аспектів зони вільної торгівлі з Україною можливе лише у тих рамках, що були визначені раніше. І нічого поза цим!

Кілька цитат:

"Дозвольте повторити, що Єврокомісія лишається відкритою до обговорення моментів, що турбують Росію з огляду на досягнення практичних рішень у сферах митної співпраці, технічних бар’єрів для торгівлі і санітарних та фітосанітарних питань в рамках гнучких можливостей, що надаються глибокою і всеосяжною зоною вільної торгівлі".

"Звісно, Росія має право порушувати будь-які подальші питання, але сторона ЄС не буде в змозі на експертному рівні брати участь у розгляді питань, що виходять за межі затверджених тем".

В ситуації, що склалася, росіянам доводиться перейти від декларацій до реальних переговорів. І перший раунд консультацій показав – їхня аргументна база досить слабка. Нова вимога РФ – на десять років перенести вступ в дію адаптованих до норм ЄС українських техрегламентів – апріорі буде відхилена не лише Україною, але й Європейським союзом.

Більше того, в листі Мальмстрьом на адресу Улюкаєва вже міститься відповідь на вимоги російської сторони. Єврокомісар, вочевидь, очікувала, що від РФ надходитимуть саме такі вимоги, а тому заздалегідь (і в досить жорсткому тоні) зазначила, що росіянам варто брати до уваги те, що їм вже неодноразово повідомляли.

"Я чітко доводила Вам, коли ми зустрічалися – 3 березня та 18 травня, що Угода про асоціацію, включно з зоною вільної торгівлі, вже схвалена Європарламентом та парламентами багатьох країн-членів, а тому вона в жодному разі не може бути змінена чи відтермінована", - завершується лист комісара до російського міністра.

Як бачимо, навіть такі попередження не заважають РФ знову і знову вимагати зміни планів України та ЄС і відкладення початку дії угоди.

Тож "примус до переговорів" триває.

Але дуже надихає, що Україна та ЄС в цьому діють спільно.   

 

Автор: Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.