Торгові заборони РФ коштували Україні 6% ВВП – експерт

П'ятниця, 11 вересня 2015, 15:57

Обмеження в торгівлі з Україною, які в останні півтора роки ввела російська влада, коштувала українській економіці біля 6% ВВП.

Про це кореспонденту "Європейської правди" в в ході щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) розповів старший економіст Інституту світової економіки Петерсона Андерс Ослунд.

"Безумовно, нинішнє падіння економіки – значною мірою результат обмежень з боку Росії. За нашими розрахунками, вони коштували Україні 6% ВВП",- розповів він.

Названа цифра не враховує майбутніх обмежень – зокрема анонсованого РФ ембарго на українську агропродукцію, яка має вступити в силу з початку 2016 року. Втім, за словами Ослунда, основні втрати внаслідок дій РФ Україна вже понесла.

"Зараз ми бачимо , як українські виробники шукають заміну російському ринку. Вони поступово виходять на рики Китаю, інших європейських країн. Це правильний шлях, але він займе декілька років", - додає Ослунд.

Що стосується ЄС, то діючі квоти суттєво обмежують можливості збільшення українського експорту. "Треба не зупинятися і вимагати збільшення європейських квот, або взагалі відмови від квотування українського агроекспорту. Це цілком можливо", - додає Ослунд. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: