Британія може призупинити дію Конвенції з прав людини заради своїх військових

Неділя, 18 жовтня 2015, 14:22

Велика Британія може тимчасово призупинити дію Європейської конвенції з прав людини для своїх військових перед тим, як відправляти їх у військові місії за кордоном.

Відповідний план готується британським урядом, пише видання The Telegraph з посиланням на джерела в уряді.

Причиною цього є наявність понад 2000 позовів з вимогою компенсації від осіб, чиї передбачені Конвенцією права начебто були порушені британськими солдатами під час воєн в Іраку та Афганістані.

Для захисту військових, які, як зазначає видання, "просто виконували свою роботу", британський уряд має витратити майже 150 млн фунтів стерлінгів.

"Ми сповнені рішучості подолати ці обурливі юридичні виклики. Детальна робота вже почалася. Це потребуватиме певного часу, але ми налаштовані рішуче", - сказало джерело в британському уряді.

Згідно з планом, що нині готується, міністри зможуть оголошувати про тимчасовий відхід від Європейської конвенції з прав людини перед тим як посилати своїх солдатів у військові місії.

Крім того, британський уряд зможе вживати легальних дій щодо юридичних дій, які порушують "фіктивні" справи проти Збройних сил. Нові закони дозволять британському уряду відшкодувати витрати на судовий розгляд таких фіктивних справ.

Також буде встановлений строк давності для позовів з вимогою компенсації через роки після того як інциденти з порушенням прав мали місце.

Згідно з планами британського уряду, має бути прийнято і новий Білль про права, яким передбачатиметься захист для британських солдатів від того, щоб вони були притягнуті до відповідальності в судовому порядку.

Раніше прем'єр Британії Девід Кемерон вже припускав можливість виходжу з Європейської конвенції з прав людини - в контексті перегляду відносин з ЄС загалом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.