В Британії розпочалися кампанії з агітації за та проти членства в ЄС

Понеділок, 12 жовтня 2015, 11:30

В Британії в понеділок стартує кампанія "Британія сильніша в Європі" на підтримку членства країни в ЄС.

Кампанія розпочинається через декілька днів після запуску агітації за вихід Британії з Євросоюзу, пише The Guardian.

Кампанію "Британія сильніша в Європі", очолює колишній голова ради директорів мережі магазинів Marks&Spencer, консерватор лорд Стюарт Роуз за підтримки трьох екс-прем'єр-міністрів країни Джона Мейджора, Тоні Блера та Гордона Брауна.

"Ті з вас, хто знає мене, скажуть, що я не є некритичним шанувальником Євросоюзу. Це далеко не так. Саме тому я підписав лист від британського бізнесу, який закликає ЄС до реформи. Проте бажати реформ - це не те ж саме, що хотіти покинути (ЄС)",  - йдеться в промові Роуза, яку він виголосить в понеділок.

"Стверджувати, що патріотичний курс для Британії-це відступити, піти і стати орієнтованими всередину-це означає не розуміти, хто ми є як нація", - зазначається в заяві лідера кампанії за збереження країни в ЄС.

"Я не дозволю нікому говорити, що я є менш британцем, тому що вірю в сильніші можливості для Британії в сфері бізнесу чи безпеки", - наголошує він.

Кампанії на підтримку членства в ЄС протистоять одразу дві кампанії за вихід з Євросоюзу - "Залишити ЄС" та "Голосуй (за) вийти".

Кампанія "Голосуй (за) вийти" була презентована 9 жовтня, її очолює євроскептик Меттью Елліот, якого підтримують три лоббістські групи - "Консерватори Британії", "Трудова відпустка" та "Бізнес для Британії".

Іншу кампанію за вихід з Євросоюзу  "Залишити ЄС" очолює донор євроскептичної Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP) Аарон Бенкс.

Нагадаємо, Палата громад підтримала план прем'єр-міністра країни Девіда Кемерона про проведення до кінця 2017 року референдуму про подальше членство країни в Євросоюзі.

Сам Кемерон неодноразово заявляв, що хотів би зберегти Великобританію в ЄС. При цьому він домагається перегляду ролі країни в європейському співтоваристві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.